Provera obučenosti vojnika na služenju vojnog roka

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu ove nedelje je realizovana provera osnovne individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2024“.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

To je prva provera ove generacije vojnika, koja je realizovana kako bi se utvrdila njihova osposobljenost za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe i službe obezbeđenja objekata.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Vojnici su na proveri rešavali raznovrsne taktičke zadatke, za šta je bilo neophodno da primene znanja i veštine stečene tokom obuke u prvoj fazi prvog perioda služenja vojnog roka. Postignuti rezultati govore da su u potpunosti savladali sve sadržaje obučavanja, što je i potvrda da je obuka dobro planirana i izvedena.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

U nastavku vojnicima predstoji premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti, a potom i kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Istovremeno se, na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije, nastavljaju intenzivne vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi „Vihor 2024“.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

U skladu sa namenom i dobijenim zadacima, komande i jedinice uvežbavaju planiranje i izvođenje borbenih dejstava u operaciji odgovora na krizu, na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Vežbajuće jedinice su na teren izašle početkom nedelje, a najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu „Pešter“ u petak 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije.

Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top