Preševo: JKP "Moravica"dobilo novi kamion u vrednosti od 70.000 evra

Javno-komunalno preduzeće “Moravica” iz Preševa dobilo je novi kamion za prikupljanje i odlaganje smeća vrednosti 70.000 evra čiju su nabavku finansirale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropski PROGRES.

Tokom ceremonjie primopredaje ključeva kamiona, Izabel Perih, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji istakla je da Srbija zbog efikasnosti i humanosti u zbrinjavanju izbeglica i migranata predstavlja primer u regionu.

2 kamion ok

„Želim posebno da pohvalim napore koje opština Preševo ulaže da odogovori na izazove nastale usled migrantske krize, kao i istinsku solidarnost koju su građani i građanke Preševa pokazali prema migrantima i izbeglicama“, rekla je Perih dodajući da deo pomoći treba da bude usmeren na lokalnu zajednicu te da će kamion za odnošenje smeća pomoći da se  unaprede sanitarni i higijenski uslovi za zbrinjavanje izbeglica i migranata, ali i sveukupno efikasnijem upravljanju otpadom u opštini.

kamion 3

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske su tokom prethodnih šest meseci preko razvojnog programa Evropski PROGRES obezbedile 171  0.000 evra kako bi se unapredilli kapaciteti Prihvatnog centra u Preševu. Centru je dostavljeno  900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka,  deset mrežastih kontejnera, rezervoar za vodu i 15 mobilnih toaleta.

„Evropska unija kontinuirano podržava Vladu Republike Srbije, ali i manje nevladine organizacije koje predano rade na terenu kako bi pomogli migrantima i izbeglicama da bezbedno pređu ovaj dug i naporan put“, istako je Richard Maša, šef III sektora operacija Delegacije Evropske unije.

On je dodao da je u prethodnom periodu bilo ključno obezbediti ljudima mesto za odmor, naročito tokom zimskih meseci,a sada se pomoć usredsređuje na opštine domaćine. „Cilj nam je da umanjimo neminovni pritisak na lokalna komunalna preduzeća,a donacija kamiona za prikupljanje smeća je primer konkretne podrške opštini kako bi odgovorila na posledice migrantske krize“, naveo je Maša.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske jer su prve prepoznale potrebe lokalnih samouprava u novonastaloj situaciju. “Donacija kamiona za odnošenje smeća je izuzetno važna za opštinu jer će nam pomoći da održavamo zadovoljavajući nivo čistoće u opštini i Prihvatnom centru”, rekao je Mustafa.

Donatori programa Evropski PROGRES pružaju pomoć Srbiji da adekvatno odgovori na izazove koje nosi migrantska kriza – Evropska unija je od septembra do decembra 2015. godine donirala više od 20 miliona evra, dok je Vlada Švajcarske opredelila million franaka  kako bi pomogla Srbiji da se suoči se velikim prilivom migranata. Kroz Srbiju je tokom 2015. prošlo više od 600.000 ljudi.

1 KAMION

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top