Predsednik Vučić izneo predloge 10 novih mera nakon zločina u školi na Vračaru

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, da je ovo jedan od najtežih dana u modernoj istoriji naše zemlje i izrazio saučešće porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenja.

Foto: Foto: Printscreen/Printscreen

Vučić je, u obraćanju javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, koje je počelo minutom ćutanja, rekao da je Srbija ujedinjena u tuzi, koja je tolika da ne pamtimo veću.

Kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali, živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje, naveo je predsednik.

On je istakao da se dečak K. K. koji je pucao trenutno nalazi na posebnom mestu i da će biti smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju.

Prema njegovim rečima, dečakov otac je uhapšen kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, dok je majka privedena.

Vučić je rekao da ubijenu decu ništa ne može da vrati, ali da će izneti nekoliko predloga za novu nacionalnu strategiju, navodeći da će jedna od mera biti da u školama bude još veći broj policajaca koji će se brinuti o bezbednosti.

Predsednik je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

On je dodao da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se ono čuva odvojeno od municije.

Jedan od predloga, kako je naveo, jeste i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i toga da li maloletnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima.

Vučić je istakao i da predlaže propisivanje krivičnopravne odgovornosti svima koji omoguće maloletnim licima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Kao predsednik Republike, predlažem Vladi Srbije da razmotri snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je ocenio, biti nešto oko čega će sigurno biti različitih mišljenja.

Takođe, kako je dodao, predložiće i pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružaocima medijskih usluga – uključujući internet, televiziju, društvene mreže.

On je izneo predlog i da se uvedu obavezni šestomesečni testovi na narkotike u srednjim školama, kao i da se organizuju posebne službe i mobilni timovi za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalni rad, koji bi promptno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

Predsednik je predložio i da se razmotri zabrana prilaska sajtovima „dark net“ i slično, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili oružje.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top