Potpisani ugovori za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica

Povereništvo za izbegla i interno raseljena lica Opštine Lebane potpisalo je danas 3 ugovora sa interno raseljenim porodicama sa Kosova i Metohije u okviru realizacije projekta Ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica. Ovaj ugovor im omogućuva pomoć u vidu mašina, alata i opreme za poljoprivrednu proizvodnju a pomoć dodeljuje opština Lebane i Komesarijat za izbeglice. Opština Lebane učestvuje sa 5 % a komesarijat sa 95 % vrednosti projekta.

Ovo nije prvi put da opština Lebane sprovodi slične projekte za izbegla i interno raseljena lica kaže za Info centar juga Dragana Bogdanović, poverenica za izbeglice i migracije u opštini Lebane.

„Sve dok postoje mogućnosti da se zadrže te porodice u našoj opštini, da se spreče ti nepovoljni tokovi migracije opština Lebane će učini sve što je u njenoj moći da te porodice ostanu ovde da žive. Ove tri porodice se bave poljoprovredom i one su dobile poljoprivredne mašine koje su im neophodne kako bi poboljšali i unapredili svoju proizvodnju“.

Po rečima Drgane Bogdanović svrha ovih projekata jeste ekonomsko osnaživanje ovih porodica kroz dohodovne aktivnosti i da oni budu održivi. „Ovo nije jednokratna pomoć već pomoć ljudima da uz neke mašine i alate svake godine pospešuju tu svoju poljoprivrednu proizvodnju. U zavisnosti od toga čime se bave porodice su dobile poljoprivredne mašine i alate čija je maksimalna vrednost po jednoj porodici 200. 000 dinara.“

Dragana Aleksić sa porodicom živi u Štulcu i njena porodica se bavi proizvodnjom jagoda. „Mi smo dobili frezu, motornu testeru i trimer. Veoma smo zadovoljni i ove mašine će nam mnogo olakšati bavljenje poljoprivredom.“

Porodica Stošić živi u Geglji i osnovna delatnost im je gajenje šljiva. „Kroz ovaj projekat konkurisali smo za frezu, kosačicu i prskalicu za voće. Nama to mnogo znači jer imamo parcele pod šljivom i ove tri mašine su nam bile neophodne za pospešivanje naše porizvodnje“ ističe Marina Stošić.

   

Ove godine opština Lebane realizovala je nekoliko velikih projekata. Kupljene su dve kuće za izbegla i interno raseljena lica a realizovan je i projekat nabavke građevinskog materijala u vrednosti do 250.000 dinara.

Na teritoriji opštine Lebane ima registrovanih preko 30 porodica izbeglih i interno raseljenih lica.

Lebansko povereništvo se uvek trudi da im koliko toliko olakša život. „Imamo još nekoliko porodica kojima je neophodna kupovina kuće ali zbog propisa o legalizaciji i propisima o Zakonu o planiranju i izgradnji jako je teško naći adekvatan objekat koji ima sve potrebne papire. Imamo veći broj interno raseljenih lica kojima je potrebno kupiti kuću, dok su izbeglice uglavnom rešene. Ostaje nam još jedna porodica kojoj je potrebna kuća i nadamo se da ćemo uskoro i to rešiti“ naglašava poverenica za izbeglice i migracije opštine Lebane Dragana Bogdanović.

Sva izbegla i interno raseljena lica koja žive na teritoriji opštine Lebane o nekim budućim projektima mogu se informisati putem sajta opštine Lebane ili u kancelariji za izbegla i interno raseljena lica koja se nalazi u zgradi opštine Lebane.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top