Kroz projekat Romakted učenicima romske nacionalnosti uručen školski pribor

Na teritoriji opštine Lebane u toku je sprovođenje projekta ROMAKTED koji finansijski podržavaju Savet Evrope i Evropska Unija, a koji za cilj ima prevenciju i uklanjanje posledica Kovida. U okviru ovog projekta koji se odvija kroz dve faze lokalna samuprava Lebana opredelila se da unapredi uslove stanovanja u jednom Romskom naselju kao i da podrži učenike Romske nacionalnosti u procesu obrazovanja i školovanja. Tim povodom danas su učenicima romske nacionalnosti na teritoriji ove opštine podeljeni rančevi, sveske i školski pribor.

Što se tiče prvog dela realizacije projekta Romakted u toku je sprovođenje postupka nabavke za realizaciju projekta izgradnje kanalizacione  mreže u Romskom naselju, kazala je načelnica Opštinske uprave opštine Lebane Tanja Bogdanović. Kada je u pitanju drugi deo programa kroz ovaj projekat koji finansira Svet Evrope i Evropska Unija danas je izvršena podela školskog pribora u srednjoj i tri osnovne škole na teritoriji lebanske opštine u školi Radoje Domanović u Bošnjacu i Vuk Karadžić i Radovan Kovačević Maksim u Lebanu, dodala je Bogdanovićeva.

Ova pomoć umnogome će značiti učenicima romske nacionalnosti u realizaciji njihovog daljeg školovanja odnosno planova i programa, kazao je pedagoški asistent Osnovne škole Radoje Domanović u Bošnjacu Nenad Asanović.  On je istakao da je od ukupnog broja učenika 25 posto, dece romske nacionalnosti, i da većina njih nakon završenog osmog razreda upiše srednju školu u Leskovcu i to za zanimanja frizer i kuvar  dok se svršeni osmaci u Lebanu opredeljuju za zanimanja tehničar drumskog saobraćaja i mehaničar motornih vozila.

Svaka od lokalnih samouprava koje su izabrane da bude deo ovog programa u protekle dve godine radila je na izradi prioriteta koji se moraju prvobitno rešavati, što se konkretno tiče opštine Lebane najveći fokus bio je stavljen na podršku učenicima romske populacije u osnovnim i srednjim školama, kazala je ispred organizacije za podršku Romakted programa Setlana Stevanović, Ona je dodala da su se na listi prioriteta našli komunalni problemi koji će se u narednom periodu deo po deo rešavati, čime će položaj  Romske zajednice u opštini Lebane u godinama koje dolaze biti značajno unapređen.

Kroz projekat ROMAKTED pored dodele sveski školskog pribora svim učenicima osnovnih škola Romske nacionalnosti u Lebanu, izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže u Romskom naselju u Bošnjacu, finansiranja mesečnih karata za sve romske srednjoškolce  u narednom period biće organizovane i radionice o značaju obrazovanja i redovnog školovanja za sve romske srednjoškolce.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top