Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović postigao je danas načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara. Načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja ove godine, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka su postigli saglasnost o tome da se Vladi Srbije predloži formiranje međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

This slideshow requires JavaScript.

Načelno je postignut dogovor i o tome da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Srbije, kao i da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Sastanku su prisustvovali Milutin Živković ispred Saveza „Srpska malinaˮ Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja „Mikerˮ Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja „Spasˮ Kraljevo, Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara „Vilametˮ Arilje, Živan Marković iz preduzeća „Žileks – trgovinaˮ Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara „Brezaˮ Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća „Coja prometˮ i Boban Mikić ispred preduzeća „Aleksinacˮ.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Marijan Rističević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno za to da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu.

Cilj Ministarstva jeste da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima kako bi udruženim i zajedničkim naporima ostvarili uspeh na veoma zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top