Pomoć od 290 miliona za ugrožene od poplava

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević izjavio je danas da preliminarni podaci pokazuju da je u poplavama u Srbiji proteklih dana oštećeno više od 700 stambenih objekata, 100 privrednih subjekata i približno 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Blagojević je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da su komisije na terenu od 10. marta i radiće do kraja ove nedelje, uz napomenu da će tada biti poznato kolika je šteta nastala tokom poplava.

Nakon što se prikupe informacije o obimu štete, posao lokalnih samouprava će biti da sprovode postupke za priznavanje prava na pomoć oštećenim i da izdaju rešenja, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je za ovu namenu opredelila 290 miliona dinara.

Komisija za procenu štete će utvrditi kategoriju. Što se tiče privrednih subjekata, oni dobijaju pomoć prema broju zaposlenih u trenutku poplava, a gazdinstava s obzirom na površinu koja je oštećena, naveo je Blagojević.

Za stambene objekte pomoć će iznositi od 120.000 do 600.000 dinara, za privredne subjekte od 240.000 do 600.000 dinara, a za svaki hektar oštećenog poljoprivrednog zemljišta se dobija 12.000 dinara, precizirao je on.

Scroll to Top