Polaganje male mature od sada sigurnije i objektivnije – Učenici osmog razreda polagaće završni ispit u matičnoj osnovnoj školi 17, 18. i 19. juna

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, gde su u toku pripreme za štampanje i pregledanje završnog ispita za učenike osmog razreda, koji sledeće sedmice polažu malu maturu. Brnabić je istakla da je proces polaganja male mature ove godine digitalizovan u najvećoj meri i da je time učinjen bezbednijim, sigurnijim, efikasnijim i objektivnijim.

Premijerka je navela da se testovi od ove godine štampaju isključivo u zavodu, a ne u drugim ustanovama kao ranije, i dodala da je država uložila 40 miliona dinara za najnoviju i najmoderniju opremu za štampanje. Ona je objasnila da je proces skeniranja i pregledanja testova u potpunosti digitalizovan u šta je uloženo dodatnih 20 miliona dinara za nabavku novih skenera i kompjutera.

Profesori koji ocenjuju testove sede za kompjuterom u svojim školama i to sada ide mnogo brže i efikasnije, rekla je ona.

Brnabić je naglasila da će čitav proces od sada biti i objektivniji jer je pregledanje testova “anonimno“, odnosno, profesori ne znaju čiji zadatke pregledaju i iz kojih su škola i gradova.

Uradili smo ogroman, važan i kompleksan posao, ovim rešavamo višedecenijski problem sa polaganjem male mature koji su godinama pratile razne afere, rekla je Brnabić.

Premijerka je najavila je da će sledeće godine biti do kraja sproveden proces digitalizacije male mature kada će učenici na kompjuteru rešavati test, a ne na papiru u školi.

Predstavljanju novog procesa štampanja i pregedanja testova prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Učenici osmog razreda polagaće završni ispit u matičnoj osnovnoj školi 17, 18. i 19. juna, rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Test iz srpskog/maternjeg jezika biće održan 17. juna, iz matematike 18. juna, a rešavanje kombinovanog testa 19. juna.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Privremene rezultate male mature osnovne škole objaviće 23. juna.

 

Kraj

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top