Počela stroga kontrola broja zaposlenih u javnom sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo postupak kontrole sprovođenja Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i upozorilo da je  ostalo još desetak dana da se ona sprovede. Ministarstvo je upozorilo korisnike javnih sredstava da će se strogo kontrolisati sprovođenje Odluke, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo će, „budući da je ostalo još desetak dana do isteka roka za sprovođenje te odluke“, tokom kontrole proveravati trenutno stanje u svakom subjektu, kako bi se utvrdilo na koji način i u kojoj meri se poštuje odluka i ustanovilo da nema zloupotreba. Po utvrđenom stanju o sprovedenoj odluci, Ministarstvo će predati detaljan Izveštaj Vladi Srbije koji će sadržati starosnu strukturu svih koji su dobili otpremnine, broj penzionisanih lica, broj zaposlenih koji su se odlučili na sporazumni raskid radnog odnosa, kao i poslove koji su ti zaposleni obavljali.

Ministarstvo upozorava korisnike javnih sredstava da će se poštovanje zakona strogo kontrolisati, te da u toku sprovođenja Odluke vode računa da se racionalizacija vrši kroz reorganizaciju rada koja će omogućiti trajno ukidanje radnih mesta ili smanjenje broja izvršilaca.

Kako je navedeno, nikako proglašavanjem za višak onih zaposlenih čije je radno mesto potrebno i za koje ne postoji zamena na radnom mestu koje se može ukinuti.

Takve su se zloupotrebe dešavale u prošlosti iz ličnih razloga ili jer je takav zaposleni stekao uslov za penziju, kažu u ministarstvu.

Nakon toga su za rad na istim poslovima zapošljavana nova lica, ali sad to neće biti moguće, što znači da bi se dvostruko štetila država: prvo za iznos otpremnine koja se isplaćuje bez opravdanja i koja je u ovim slučajevima po pravilu vrlo visoka i drugo jer umanjuje kapacitet organizacije da izvrši zadatke.

U ovoj fazi racionalizacije u najvećem broju slučajeva, iznalaženje suvišnih radnih mesta bilo je jednostavno, jer se vodilo računa o tome da se broj zaposlenih naročito umanjuje onim korisnicima koji prevazilaze standarde postavljene resornim propisima.

Zakon o nacinu utvrdivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru nalaže da korisnici javnih sredstava prilagode sistematizacije radnih mesta maksimalnom broju i od njih je zatraženo da u roku od 60 dana reorganizuju nacin rada tako da isti posao mogu obavljati sa manje zaposlenih.

Očekuje se da dodatno smanjenje broja zaposlenih u državi od 20.000 u 2016. godini, pomenuto u Fiskalnoj strategiji, u najvećoj meri ne izgubi posao već pređe na finansiranje po tržišnim principima.

Scroll to Top