PAPRENE KAZNE za šminkanje, konzumiranje hrane i druge radnje za volanom

Nesavesni vozači koji jedu, piju ili preturaju po torbi dok voze automobil kao i pripadnice lepšeg pola koje koriste priliku da poprave šminku mogu da plate kaznu do 150.000 dinara i da završe iza rešetaka od 45 do 60 dana.

Kazna zavisi od okolnosti slučaja, a ako dođe do nesreće, možete da izgubite mnogo više.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja svaki učesnik u njemu je dužan da se ponaša tako da nikog ne ometa, ugrožava ili povredi, kao i da preduzme sve mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija koje izazove neko drugi.

Kazne za šminkanje, konzumiranje hrane i druge radnje za volanom.

Ukoliko se prekrše ta dva člana Zakona, kazna zavisi od okolnosti slučaja. Najmanja kazna, koju neko u ovim situacijama može da plati, jeste 3.000 dinara. To je u slučaju da se ništa nije desilo. Tad se piše prekršajni nalog. Međutim, ukoliko je uzrokovana nesreća, kazna je od pet do 15 hiljada dinara i osoba ide na sud – objasnio je Marinović.

Kako kaže sagovornik, teoretski ove radnje za volanom mogu da se tretiraju i kao nasilnička vožnja. Tad kazna može da bude i 50 puta veća.

– Nasilnička vožnja je svako postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja i prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, tako da teoretski i šminkanje može da potpadne pod takvu vožnju.

Takođe, ako se žena šminka na auto-putu, to može da bude, ne kažem da bi svakako moglo da bude, nasilnička vožnja – priča predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

U slučaju ako šminkanje, konzumiranje hrane za volanom i druge radnje koje odvlače pažnju, potpadnu pod nasilničku vožnju, kazna je od 120.000 do 140.000 dinara. Osoba ostaje bez dozvole devet meseci, dobija 15 poena i zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana koja može da se zameni radom u javnom interesu od 240 do 360 sati.

– Ova kazna je u slučaju da se ne dogodi nesreća. Međutim, ukoliko do nje dođe, onda je kazna od 130 do 150 hiljada, deset meseci zabrane upravljanja vozilom, 17 kaznenih poena, zatvorska kazna od 45 do 60 dana zatvora!

I profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić ističe da je šminkanje, jelo za volanom, preturanje po torbi – kažnjivo. Vozaču ništa ne sme da odvlači pažnju tokom vožnje. Kažnjiva je svaka radnja koja odvlači pažnju vozača od vožnje. Ja molim dame da se ne šminkaju dok je auto u pokretu – ispričao je sagovornik.

Mnogi vozači smatraju, da za vreme dok obavljaju svoje potrebe za volanom, ne može da se promeni stanje na putu. Međutim, to se desi u trenutku.

U trenutku u kom, u najmanju ruku, neko može da bude povređen.

 

IZVOR: telegraf, Republika,MUP

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top