Osnovna škola u Medveđi kroz vreme

Osnovna škola „Gornja Jablanica“ u Medveđi obeležava jubilej 130 godina postojanja i rada. Danas drugog dana svečanosti održana je prezentacija škole o radu najstarije škole u ovom kraju, a nakon toga promovisano je digitalno izdanje školskog časopisa PIONIR, koji je izlazio do 2008. godine, a danas je posle 10 godina pauze nastavljeno uređivanje časopisa ali u novom modernijem obliku.

U holu kulturnog centra u Medveđi danas je održana video prezentacija „Osnovna škola u Medveđi kroz vreme“. U kratkom filmu prikazani su svi najvažniji segmetni iz bogate istorije ove obrazovne ustanove.

Osnovna škola u Medveđi osnovana je 1888. godine nakon naseljavanja srpskog stanovništva u ove prostore i danas je najveća vaspitno-obrazovna ustanova u Medveđi. Do 1946. godine škola je funkcionisala kao četvororazredna, a zatim prešla u fazu Progimnazije, da bi 1948. god. bila pretvorena u tzv. Nižu gimnaziju. 1952. godine škola postaje osmorazredana, Osnovna škola ili „Osmoljetka“.

 

 

Tokom istorije Osnovna škola je menjala svoje ime. Najpre je to bila Osnovna škola „Mata Milovanović“, zatim „Osnovna škola u Medveđi, srez Jablanički“, „Progimnazija u Medveđi“, a potom „Niža gimnazija u Medveđi“. Doskorašnji naziv Osnovna škola „Božidar Stojanović-Drenički“ dobila je 1959 god. po imenu narodnog heroja iz ovoga kraja. 2004. godine škola dobija današnji naziv „Gornja Jablanica“ .Škola je jedna od šest Osnovnih škola koje rade na prostoru opštine Medveđa, najveća je i po broju učenika i po broju uposlenika i po broju odeljenja.

 

 

Danas je takođe promovisano i obnovljeno izdanje školskog časopisa PIONIR, čije izdavanje je obnovljeno posle jedne decenije pauze. List je izlazio od 1971. godine. List nije zlazio od 1992. do 1996. zbog sankcija. Nakon tog perioda nastavlja se uređivanje sve do 2008. godine kada list PIONIR prestaje da izlazi. Danas na 130. godinu psotojanja škole Gornja Jablanica, list nastavlja sa izlaženje, ali sada i u elektornskom obliku.

Najnoviji broj školskog časopisa PIONIR, OŠ „Gornja Jablanica“ možete pročitati ovde.

 

 

Današnjoj prezentaciji i promociji pored učenika, roditelja i nastavnika, prisustvovao je i njegova ekselencija ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin kao i predsednici opština Medveđe i Kuršumlija, Nebojša Arsić i radoljub Vidić, kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top