Meso kupovati u hipermarketima a ne na buvljacima

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže za RTS da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak. Apeluje na potrošače da budu odgovorni i da meso kupuju samo u objektima koji su pod nadzorom.

Zoran Ivanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je akcija veterinarske inspekcije u Jagodini, gde je pronađeno 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu, zapravo nastavak akcije iz avgusta meseca kada je policija u prometu zatekla 20 tona mesa. 

„Uradili smo vanredni nadzor u povezanom subjektu, oni imaju zasebnu hladnjaču kao subjekt u poslovanju hranom i pregledano je sve od zatečenog u hladnjači a bilo je više od 200 tona mesa. Otkrili smo da 31 tona mesa ne poseduje dokaze o nabavci, niti veterinarsku oznaku žiga“, kaže Ivanović. 

Dodaje da je pronađeno i devet tona živinskog mesa koje je imalo deklaraciju ali mu je istekao rok trajanja.

„Ta količina živinskog mesa je odmah poslata na uništenje. Smrznuto meso se kao takvo ne nalazi u prometu i ono se uglavnom koristi za izradu proizvoda od mesa. Mi smo u povezanom objektu takođe izvršili kontrolu i zatekli četiri i po, pet tona mesa koje nije imalo dokumentaciju o poreklu“, kaže Ivanović. 

Napominje da je veterinarska inspekcija nadležna za stvari za koje nije sud.

„Mi možemo meso da pošaljemo na neškodljivo uklanjanje i da podnesemo adekvatnu prijavu. Za meso koje je nađeno u prometu a koje ne poseduje potvrde o veterinarsko-sanitarnom pregledu, se goni po krivičnom zakonu“, kaže Ivanović.

Ističe da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak.

„Sam objekat gde je zatečeno meso ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove ali biće pod nadzorom inspekcije jer je sada u kritičnom riziku“, napominje Zoran Ivanović. 

Apeluje na potrošače da se ponašaju u skladu sa pažnjom dobrog kupca.

„To znači da provere deklaracije prilikom kupovine, da kupuju u hipermarketima, u samostalnim mesarskim radnjama, u svim objektima koji su pod nadzorom, a ne na ulici i buvljacima“, dodaje načelnik Veterinarske inspekcije.

Kaže da je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatilo situaciju u regionu sa afričkom kugom. 

„Afrička kuga je došla do naših granica. Osnovan je republički krizni centar, a u pograničnim mestima i regionalni, objavljene su mere i bilo šta što potiče od svinjskog mesa sa teritorija tih država ne može da uđe u zemlju ako nije termički obrađano. Pod nadzorom su i putnici i apelujemo na ljude da ne dovode našu zemlju u rizik nesavesnim ponašanjem“, napominje Ivanović. 

Izvor RTS

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top