Održan Dan polja strnih žita

Pšenica je u Jablaničkom okrugu zasejana na površini od 22.000 ha, a na 4000 ha zasejana su ostala strna žita rečeneo je na oglednom polju u Pečenjevcu u okviru Dana polja strnih žita.

Pečenjevce – Tradicionalna manifestacija Dani polja strnih zita u organizaciji Poljoprivredne stručne savetodavne službe Leskovac održana je na oglednom polju u Pečenjevcu . Prema podacima o zasejanim površinama u jesenjoj seti u republici Srbiji ukupno su zasejane povrsine od 737.127 hektara sto je više u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u prošloj godini. Pšenica je u Jablaničkom okrugu zasejana na površini od 22.000 ha, a na 4000 ha zasejana su ostala strna žita rekao je direktor PSSS Leskovac Bratislav Pešić što je više u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u prošloj godini za 0,8%. Po kulturama zasejano je više: pšenice, za 0,7%, ječma, za 6,4 %, i raži, za 7,5%, a manje ovsa, za 12,7%. U odnosu na prosek jesenje setve (2005-2014), površine pod pšenicom povećane su za 4,8%“. Dani polja strnih žita se organizuju u saradnji sa institutima koji proizvode sorte strnih žita. Na oglednom polju je zasejana 21 sorta ozimih strnina od 5 semenskih kuca, naglašava Pešić

Pecenjevce 06 Pecenjevce 05 Pecenjevce 03

Boban Stanković, savetodavac za ratarstvo PSSS Leskovac kaže da za sada vremenske prilike idu na ruku razvoju useva, prognozira se i solidan prosečan prinos za celu Srbiju oko 4,5 do 5 tona po hektaru. Pšenica je imala odlično nicanje, spremna je ušla u zimski period, dobro je prezimela. Žita su trenutno fantastična sa velikim klasovima, još da zrno nalije kako treba. Pšenica dobro izgleda i obećava, ali još treba pričekati da vidimo kako će izdržati do žetve. Prema našim procenama, pšenica se, odlično drži”, ali još ništa nije gotovo (učestale promene vremena), ističe Stanković.

Pecenjevce 07 Pecenjevce 02 Pecenjevce 01

Prema procenama savetodavaca krajem ovog meseca kombajni prvo ulaze u jecam. Žetva pšenice na području Jablanickog okruga trebalo bi da počne za mesec dana.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top