Novi konkurs Evropskog PROGRESa za partnerske projekte opština i organizacija civilnog društva

Evropski PROGRES je objavio drugi poziv za podršku projektima koji će biti realizovani u saradnji organizacija civilnog društva i institucija lokalnih samouprava, a koji za cilj imaju društveno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa iz 34 opština u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Evropska unija i Vlada Švajcarske će posredstvom Fonda za učešće građana (CIF) podržati ove projekte sa 345.000 evra.

Svi prijavljeni projekti moraće da budu utemeljeni u opštinskim strategijama održivog razvoja i da doprinesu jednom odsledećih prioriteta: zapošljavanju, obrazovanju i obuci ugroženih i marginalizovanih grupa; unapređenju jednakog pristupa javnim službama; promociji međuetničkog dijaloga i interkulturalne saradnje; unapređenju transparentnosti u finansiranju lokalnih organizacija  civilnog društva iz finansijskih izvora lokalne samouprave, čime će se poboljšati ukupni nivo dobrog upravljanja u opštini.

„Partnerstvo između organizacija civilnog društva i lokalne samouprave igra važnu ulogu u jačanju dijaloga, odgovornosti, razumevanja i tolerancije ali i u utemeljenju vrednosti civilnog društva bez kojih nema poštovanja ljudskih prava. Kroz projekte Fonda za učešće građana, omogućeno je da se čuje glas građana i građanki i pruži podrška njihovom učešću u razvoju zajednica”,rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru Evropskog PROGRESa.

Za pojedinačne projekte biće izdvojeno do 15.000 evra po projektu dok partnerstva treba da obezbede finansijski doprinos od najmanje 10% od vrednosti učešća donatora. Ukupna vrednost projekta ne može biti veći od 25.000 evra.

U okviru prvog CIF poziva odobreno je 20 projekata koji su između ostalog doprineli ekonomskom osnaživanju žena, unapređenju dostupnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga, pomogli su socijalnu inkluziju građana romske nacionalnosti i osoba sa invaliditetom i promovisali međuetničku toleranciju.

„Kroz Fond za učešće građana želimo da pokažemo da civilno društvo predstavlja ključnog partnera lokalnim samoupravama u rešavanju problema u zajednici, i da takav zajednički rad vodi u pravcu pronalaženja dugotrajnih rešenja problema sa kojima se građani susreću, a posebno onih najranjivijih“ , izjavila je Biljana Kerić, saradnica programа za socijalnu uključenost.

Za bespovratna sredstva u okviru ovog poziva mogu da se prijave udruženja i organizacije koje imaju sedište u najmanjejednoj od 34 opštine koje su uključene u Evropski PROGRES. Projekti moraju biti sprovedeni u roku od maksimalno deset, a minimalno sedam meseci.

 

Konkurs je otvoren do 4. maja 2016. godine, a više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

 

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top