Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada 12.06.2023.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada 12. jun, ustanovljen je 2002. godine i predstavlja dan kada se podseća da u društvu postoje dece koja su, zbog zloupotreba odraslih, onemogućena da budu srećna i zadovoljna da rastu i razvijaju se u humanim uslovima.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se na ovaj dan ne bavi samo podsećanjem javnosti da među nama postoje deca koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, zloupotrebama, zlostavljanjima, zanemarivanjima i ugrožavanjima njihovog rasta i razvoja od strane odraslih, već sumira rezultate svojih kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju ove pojave, aktivnosti na obezbeđivanju pomoći i podrške deci.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ulaže velike napore da se svako dete zaštiti od bilo koje vrste eksploatacije. Na predlog Ministarstva, Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu. Uredba je doneta u skladu sa preporukama MOR-a i međusobnoj saradnji, kao i na osnovu mišljenja koje je uputila poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je u okviru svojih nadležnosti, 2017. godine, izdao posebna obavezujuća akta za postupanje institucija, inspekcija i centara za socijalni rad u prevenciji i zaštiti dece koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, eksploataciji, zloupotrebi i zlostavljanju (protokol, uputstva, instrukcije i nalog). U okviru ovih institucija sistema, izvršena je obuka državnih službenika za realizaciju aktivnosti u reagovanju na pojavu dečijeg rada. Predložene su i određene izmene i dopune pojedinih zakona koje će doprineti zaštiti dobrobiti dece.

Za sada su postignuti sledeći rezultati:

U 115 centara za socijalni rad – organa starateljstva formirano je ili je bilo u postupku formiranje posebnih timova.

Deca koja su izmeštena iz porodica i obezbeđen je im smeštaj u sistemu socijalne zaštite:

-smeštaj u hraniteljsku porodicu: 20

-smeštaju u ustanovu socijalne zaštite: 26

-planirano izdvajanje iz ugrožavajuće porodične sredine: 4

-procenjene porodice sa decom sa kojima će se raditi na postizanju roditeljske kompetencije i na taj način ostvariti pravo deteta na obezbeđivanje uslova za njihov nesmetan rast i razvoj i pravo deteta da se pre svih drugih o njemu staraju roditelji: 79

-porodicama sa „decom ulice“ prema kojima je obezbeđena podrška kroz pružanje usluga socijalne zaštite: 43

Na ozbiljnost ove pojave ukazuju podaci iz istraživanja koje je u Republici Srbiji sproveo UNICEF 2014. godine. Prema rezultatima tog istraživanja u Republici Srbiji je oko 10% dece između 5-17 godina uključeno u određene radne aktivnosti koje nanose štetu njihovom rastu, razvoju, obrazovanju i zdravlju, ističe se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top