Leskovac danas obeležio svoj praznik – Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Uručenjem Oktobarskih nagrada laureatima i Svečanom sedicom, uz prisustvo odbornika u Skupštini grada, gradonačelnika Gorana Cvetanovića, predsednika Skupštine Aleksandra Đurovića, oca Teodosija – predstavnika manastira Hilandar, ministra Marka Blagojevića, ostalih ovogodišnjih dobitnika priznanja, predstavnika lokalne samouprave, građana i gostiju, Leskovac je danas obeležio svoj praznik – Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Svečana sednica je obeležena i danas, 79 godina nakon što su tog 11. oktobra 1944. godine na ulicu pokuljale žene, deca, stari, kada je narod plakao i vikao SLOBODA, Leskovac je izrastao u svojevrsni mozaik godina, ljudi, događaja… Trudimo se da sve to zabeležimo, da sačuvamo za buduća pokolenja, da im budemo smernica i putokaz, da im ostavimo u amanet da se Leskovac voli svim srcem i da mu se daje najbolji deo našeg bića. O svemu što je obeležilo period između dve svečane sednice govorio je gradonačelnik Cvetanović.

„Svake godine na naš dan – Dan grada – imam osećaj velikog ponosa zbog svega što smo uradili zajedno sa našim sugrađanima i našom državom na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovaj osećaj pomešan je i sa velikom odgovornošću koja je predamnom i mojim saradnicima da opravdamo ukazano poverenje i nastavimo još više i odgovornije da radimo za svoj grad, jer Leskovac je naša zajednička kuća“ – poručio je gradonačelnik Cvetanović.

„Godinu iza nas obeležila je izgradnja velelepnog gradskog stadiona Dubočica po UEFA 4 standardima koji je obogatio i ulepšao izgled grada, a koji je obišao i predsednik Vučić, zatim početak rekonstrukcije Opšte bolnice i nabavka najmodernije opreme vredne 45 miliona evra, a očekujemo i da u naš grad, pored dva rendgen aparata, pored dva ultrazvučna aparata, dva skenera, stignu dva nova mamografa do kraja tekuće godine, a u toku iduće godine i magnetna rezonanca. Još jedna kapitalna investicija izgrađena u našem gradu jeste Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a očekujemo da uskoro krenu radovi na proširenju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta, 20 hiljada ekvivalenata, sa oko 18 miliona evra“ –  rekao gradonačelnik, pomenuo kompaniju Aunde koja je počela sa radom u objektu Sintetike, zaposlila 40 trudnica i porodilja i zvanično će pogon pustiti u rad krajem oktobra.

„Ko Leskovac voli – za njega i radi, to smo svi zajednički i pokazali – pokazali smo da smo zajedno i kada je dobro i kada nije, i kada slavimo značajne datume, ali i kada se borimo sa elementarnim nepogodama i drugim nedaćama. Tako se gradi poverenje, tako se voli svoj grad“ – poručio je Cvetanović.

Oktobarske nagrade grada Leskovca – medalje dodeljene su Manastiru Hiladar zbog toga što predstavlja središte duhovnosti i kulture i ima veliki značaj za očuvanje i razvoj duhovnog bića srpskog naroda.

Medalja je dodeljena i Maloj hidroelektrani Vučje za 120 godina postojanja i znač za razvoj i istorju elktotenike u Srbiji i svetu. Ministarstvu za javna ulaganja zbog izuzetnog doprinosa za razvoj grada Leskovca i podizanje kvlaiteta i standarda života u gradu. GFK „Dubočica“ zbog 100 godina popstojanja, prog dr Marku Daviniću zbog isustenih rezultata u oblasti mikrobiologije i promociji grada. Ova ngrada dodeljena je i posthumno Miodragu Gligorijeviću zvanom Dragi Bure.

Pohvale su dodeljene su OŠ „Aca Sinadinović“ iz Predejana, OŠ „Đura Jakšić“ iz Turekovca, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Velike Grabovnice, Doku kulture Gradelica, Radomiru Jovanoviću inženjeru mikroelektronike, Milanu Popoviću master ekonomisti, Jeleni Cvetković fudbalskom sudiji, Milanu Mitiću fudbalskom sudiji, potpukovniku dr Ivici Nikoliću.

Novčane nagrade dobili su Tanja Antić juniorska reprezentativka us prskom hodanju zbog postignutih rezultata u oblasti sporta i promociji grada Leskovca. David Milovanović master student Elektotehnike, zbog izuzetnih rezultata na međunarodnim takmičenjima u obalsti eletrotehnike i promocije grada. Andrija Stojiljković triatlonac, zbog izuzetni8h rezultata u oblasti sporta i promociji grada i Mariji Lazarević zbog doprinosa u organizovanju kreativnih i edukativnih radionica i unapređenje kultunog života osoba sa invaliditetom.

 

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top