LEPOSAVIĆ: JABLANOVIĆ U ZABLUDI

Predsednici privremenih organa, načelnici okruga, predsednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, srpski poslanici i članovi vlade privremenih institucija samouprave u Prištini odlučili su da Jablanović više ne bude predstavnik Srpske liste, što je danas, prema rečima direktora Kancelarije za KiM podržala i Vlada Srbije, javlja Tanjug.

„Mene kao predsednika Srpske liste nisu izabrali ni gradonačelnici, ni predsednici privremenih organa na Kosovu i Metohiji već nam je podršku za rad dao srpski narod na Kosovu i mi taj rad nastavljamo sa Vladim Srbije i ubuduće“, rekao je Jablanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da „nastavlja da vodi listu Srpska i ubuduće, a političkim predstavnicima Srba sa Kosova poručuje da je ta lista čvrsta, jedinstvena i odlučna da se izbori za prava Srba na Kosovu onako kao što je Srbima i obećala kada su je glasali“.

Sva tri predstavnika Srpske liste u kosovskoj vladi i devet od 10 gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji uputili su pre tri dana Proglas sa zahtevom za neodložno povlačenje Jablanovića sa svih funkcija u okviru Liste, jer se, kako su naveli, „svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao, pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda“.

Jablanoviću posebno zameraju samovoljno i neusaglašeno delovanje prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa predstavnicima albanskih stranaka, kao i netransparentno trošenje novca koji bi trebalo da bude namenjen političkoj borbi srpskog naroda za ostvarivanje osnovnih prava, a ne ličnom bogaćenju ma kog pojedinca.

Nakon današnjeg sastanka sa Đurićem zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je rekao da su predstavnici Srba Jablanoviću dali pravo da govori u ime Srpske liste i da mu danas to pravo oduzimaju.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je da je Jablanović izigrao poverenje koje su mu svi ukazali i da sada predstavnici srpskog naroda i Srpske liste zahtevaju da Jablanović više ne bude njen predstavnik.

 

Izvor:Tanjug

Scroll to Top