LEBANE: OBELEŽEN SVETSKI DAN SRCA

Crveni krst Lebane i Dom zdravlja Lebane obeležili su danas, u centru grada, Svetski dan srca pod sloganom „Zdravi izbori za srce, za sve i svuda“.
Lebančani su danas bili u prilici da saznaju nešto više o ovom danu, da provere svoj visinu krvnog pritiska ali i da dobiju savete od zdravstvenih radnika.
“ Svetski dan srca 2015. godine usmeren je na stvaranje zdravog okruženja koje bi omogućilo ljudima širom sveta da naprave zdrav izbor za zdravo srce. Zdrav stil života kao i prevencija faktora rizika za nastanak srčanog i moždanog udara, smanjiće njihov rizik njihovog nastanka u svim dobnim grupama“ – rekao je Slaviša Stevanović, stručni saradnik Crvenog krsta Lebane.

DAN SRCA 6
Najznačajni faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova:
Pušenje- pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima. Rizik je veći ukoliko je osoba počela da puši pre 16. godine života, rizik raste sa godinama.
Nepravilna ishrana- smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova. Gojaznost u dečijem uzrastu povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara pre 65. godine života za 3 do 5 puta.
Nedovoljna fizička aktivnost- značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.
Bolesti srca se mogu u velikoj meri sprečiti i kontrolisati usvajanjem zdravih navika kao što su pravilna ishrana, redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i ostavljanjem pušenja. Takođe sredina u kojoj živimo može imati veliki uticaj na ljude da naprave zdrave izbore za zdravo srce.

DAN SRCA 1
Aktivnosti koje treba preduzeti u lokalnoj zajednici:
Povećati kvalitet fizičkog vaspitanja u školama.
Obezbeđivamje zdrave hrane u školama, bolnicama, klinikama, radnimorganizacijama.
Uticati na lokalne donosioce odluka da lokalne zajednce postanu zdrave zajednice.

DAN SRCA 3
Aktivnosti u krugu porodice:
Obezbediti pravilnu ishranu
Zabraniti pušenje u domaćinstvu
Ograničiti gledanje televizije kod kuće
Organizovati aktivnosti na otvorenom-vožnju biciklom, šetnju ili rad u bašti

Scroll to Top