KUD „Jablaničko kolo“ – Čuvari tradicije, nošnje, običaja i igara

Već 11 godina KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana neguje i čuva od zaborava tradicionalne igre i običaje našeg naroda. Ovo relativno mlado društvo je za deceniju postojanja osvojilo pedesetak nagrada i priznanja na smotrama ne samo u Srbiji već i u inostranstvu i na taj način je najbolji promoter Lebana i običaja ne samo ovog kraja već i šire. Sada su sve te nagrade, pehari, diplome, zahvalnice i autentična narodna nošnja smeštene na jednom mestu, jer je ovo društvo konačno dobilo svoje prostorije.
Tomislav Jović, umetnički rukovodilac KUD „Jablaničko kolo“ i Dragan Đorđević, predsednik UO KUD „Jablaničko kolo“ ne kriju zadovoljstvo što je konačno sve ono što su zajedno sa decom vrednim i marljivim radom osvajali i sakupljali proteklih 11 godina sada na jednom mestu.
„Nošnju koja je veoma vredna i bogata, pehare, nagrade i diplome čuvali smo u uslovima koji nisu bili adekvatni za jedan KUD. Od pre nekoliko dana smo u novoj kancelariji gde smo smestili sve naše nagrade, a ono što nam je još važnije imamo posebnu prostoriju za nošnju koju smo smestili u ormane i na vešalice“ počinje priču za Info centar juga Tomislav Jović.

  

  

KUD koji je u početku brojao i 300 članova nažalost sada zbog nedostatka sredstava broji oko 80-ak aktivnih članova. Ono što je ohrabrujuće je da ima dosta dece koja žele da nauče da igraju folklor i koja pohađaju školu folklora.
„U školi ima oko 45. dece od 5 do 12 godina koja su mogu reći veoma talentovana. Od oktobra kada je krenula škola folklora uspeli smo da postavimo  i jednu koreografiju, što je veliki uspeh jer se obično prve dve godine vežba samo korak, a mi smo eto uspeli da postavimo i koreografiju, koju su deca u petak prvi put izvela“ kaže Jović. Ono što je veoma bitno da se naglasi je da svi koji upišu decu u školu folklora neće više plaćati članarinu jer će te troškove snositi lokalna samouprava, i to je veoma važno jer ćemo na taj način da omasovimo društvo.
Prvi ansambl ima oko 35 članova i na repertoaru ima 14 koreografija, među kojima se posebno izdvajaju koreografije „Jablaničke igre“  sa kojom je ovo društvo osvajalo i najviše nagrada na festivalima, potom novopostavljena koreografija „Niška žetva“ sa kojom su prošle godine osvojili prvo mesto za najbolju koreografiju i „Igre iz Timoka“ koje su takođe veoma atraktivne igre.
„Ove tri koreografije se posebno izdvajaju ali su sve na svoj način atraktivne. Pored ovih koreografija imamo i „Igre iz okoline Kosovske Kamenice“, potom „Ciganske igre iz Vojvodine“, „Igre iz okoline Pirota“, „Šopske igre“, „Vrti oro“ to su igre iz okoline Bele Palanke, zatim imamo i igre „Gornje visoko“ to su takođe ige iz okoline Pirota prema Bugarskoj, potom „Ajd povedi veselo, „Ajde lepa Maro“, „Igre iz Levča“, „Dođi Mile“, „Došlo pismo“ i „Kolubarski vez“ ističe Jović.
Postavljanje novih koreografija trenutno nije u planu jer je veoma skupo postaviti novu koreografiju, jer pored plaćanja autorskih prava potrebna je i autentična nošnja. Kako istiće Tomislav Jović kada se igra koreografija bez autentične nošnje gube se poeni na takmičenjima te je uvek obro kada se ima adekvatna nošnja da prati koreografiju.

  

  

KUD „Jablaničko kolo“ posebno se ponosi riznicom narodnih nošnji koju su godinama, obilazeći Srbiju, prikupljali na terenu. 
„Za svaku igru kupovali smo nošnju u kraju iz koje je, ovo je zaista blago na kojem nam zavide i mnogo veća kulturno-umetnička društva, jer je nošnja izvorna i autentična. Zaista se ponosimo nošnjom imamo šta da pokažemo, imamo sa čime da izađemo i to je uspeh“, kaže Dragan Đorđević, predsednik UO KUD „Jablaničko kolo“.
Nošnju su šili šnajderi koji se samo time bave i koji to šiju na starinski način tako da može da se kaže da je sve original.

    

    

    

Jedino  za koreografiju „Niška žetva“ nemaju autentičnu nošnju, ali se nadaju da će i to uspeti da nabave kaže Dragan Đorđević i dodaje „Ženska nošnja koju posedujemo je 90 % autentična jer su mahom unikati i ona je izvorna sa terena, a stara je preko 50 godina možda i više. Što se tiče muške nošnje imamo pore autentične i šivenu nošnju, ali smo se trudili da nabavimo originalne materijale poptut prtenog platna ili sukna“.
Đorđević ističe da je ono što ovaj KUD poseduje pravo jedno bogatstvo za društvo, za grad, za decu i time se posebno ponose.

    

Jablaničke igre su lična karta Jablaničkog kola i jedna od omiljenih koreografija za koju su mnoga društva želela da otkupe autorska prava. Sa ovim igrama su i najviše nagrada osvojili i upravo sa njom će omladisnki sastav nastupiti u subotu na Međunarodnom festivalu folklora u Blacu.
„Pored nastupa u subotu koji nas očekuje u Blacu gde će u takmičarskom delu nastupiti omladinski sastav a u revijalnom delu škola folklora imamo poziv za Ranilug na Kosovu i Metohiju za Viodovdan. Početkom jula imamo poziv za Resavicu, Aleksinac i Prokuplje. Krajem avgusta imamo dogovrene i nastupe u Bugarskoj“  ističe Tomislav Jović.
Polovinom avgusta KUD „Jablaničko kolo“ organizuje 9. Međunarodni revijalni festival folklora „U ritmu Jablaničkog srca“. Ove godine imamo najavu da će doći dva ansambla iz Poljske, po jedan iz Bugarske, Makedonije i Grčke i nekoliko ansambala iz Srbije zaključuje Jović.

  

  

  

  

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top