Komore Srbije i R.Srpske: Zajedno još snažnije u digitalizaciju i dualno obrazovanje

Mihailo Vesović, direktor Centra strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske, dogovorili su još intenzivniju saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske u narednom periodu, ističući da je današnji sastanak više od kolegijalnog i da je reč o bratskom susretu predstavnika dve privrede.

This slideshow requires JavaScript.

„Razgovarali smo danas šta su esencijalna pitanja za opstanak i konkurentnost privreda u Republici Srpskoj i Srbiji i to je, pre svega, rad na zelenoj i digitalnoj transformaciji i podrška dualnom obrazovanju“, rekao je Vesović.

Privredna komora Srbije će u narednom periodu još snažnije uključivati kompanije iz R.Srpske u naše međunarodne aktivnosti, kaže Vesović. Objašnjava da R.Srpska poseduje značajne sirovine za privredu Srbije, i obratno, u sektorima poljoprivrede, energetike, drvnoj industriji, industriji nameštaja…

„Želja nam je da pomognemo kompanijama u R. Srpskoj da budu konkurentne, da zajedno sa srpskim rade i sa multinacionalnim kompanijama koje sve više investiraju u regionu“, ističe Vesović.

This slideshow requires JavaScript.

Svesrpski sabor je, prema rečima Vesovića, trenutak kada se iskazuje jedinstvo, a dve komore kroz inače snažnu saradnju tokom cele godine, daju dodatni doprinos jačanju sveukupnih privrednih veza Srbije i R.Srpske. Vesović je najavio da će na jesen u Srbiji biti održan višednevni poslovni forum dve privrede.

Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske kaže da su strateške grane saradnje dve privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u R.Srpskoj.

„Privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se podiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi, i upravo su to aktivnosti na kojima je radila u prethodnim godinama PK Srpske uz podršku PKS“, ukazao je Ćorić.

This slideshow requires JavaScript.

Kaže da su iz Srbije preneta iskustva u sferi dualnog obrazovanja, da je formiran Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Centar za digitalnu transformaciju, po uzoru na CDT PKS, te da se kroz saradnju dve komore održavaju brojni zajednički seminari namenjeni privrednicima.

Direktor RPK Leskovac Goran Jović, ukazuje da se saradnja dve privrede proširila i na regionalne komore i podsetio da će se u Bijeljini održati Sajam poljoprivrede od 19. do 21. septembra ove godine i pozvao sve privrednike da uzmu učešće na ovoj sajamskoj manifestaciji.

 

Foto/Video: Boban Ristić

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top