Gradonačelniku Cvetanoviću povelja od strane Saveza slepih Srbije

Danas je održana svečana akademija povodom 75 godina Saveza slepih Srbije i 50 godina postojanja Biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir“ kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i drugih verskih zajednica u našoj zemlji, predstavnici organizacija slepih i ustanova za slepe iz svih krajeva Srbije.

Prisutne je pozdravio predsednik Saveza slepih i Srbije Milan Stošić:

„U ime 12.000 slepih i slabovidih Srbije i u ime 45 područnih udruženja vam se najiskrenije zahvaljujem što ste uvek sa nama. Ovo je svečani trenutak, ali povoda za okupljanje je bilo i biće ih, 75 godina u istorijskom smislu i nije mnogo, ali 75 godina u kojima je svaki dan u godini i svaki sat u danu i svaki minut u satu ispunjen jednom brigom za slepe, onda je to svakako važno i značajno. Vaše prisustvo i podrška su velika inspiracija i motiv, onda mi zaboravimo na sopstveni hendikep, iako je jedan od najtežih, mi onda dobijamo energiju i snagu koja nas motiviše da se borimo. Mi smo ponosni na našu državu Srbiju i sve ono što čini kako bi naš položaj u društvu bio bolji, i ponosni i zahvalni, a nastavićemo da se borimo da budemo još aktivniji i prihvaćeniji. Jedna izreka kaže „Može da služi na čast onima koji daju a ne pominju to, i onima koji uzimaju a ne zaboravljaju na to“, mi to nismo zaboravili, mi to nećemo zaboraviti, zato ćemo se danas javno zahvaliti našim gostima, ali pre svega onima koji će dobiti priznanja“.

Gospodin Stošić je posebno istakao grad Leskovac kao odgovornu lokalnu samoupravu jer je u neposrednoj komunikaciji sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem uvideo da se radi o gradu koji zahvaljujući njemu sa mnogo konkretnosti i fleksibilnosti sa kojom rešava probleme osoba sa invaliditetom što je između ostalog i pokazao kada je u trenutku doneo odluku da nezaposlenog člana Alena Husića, koji je sada i predsednik leskovačke podružnice, zaposli u Opštoj bolnici u Leskovcu. Svečanoj akademiji su prisustvovali i članovi Okružne podružnice Saveza slepih i slabovidih Leskovac, kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, jedan od dobitnika povelje za uspešnu saradnju i veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba. Gradonačelnik se u svom obraćanju zahvalio na priznanju koje ga obavezuje da još posvećenije svih 365 dana u godini nastavi da se bori za društvo jednakih mogućnosti.

„Sa posebnim ponosom ističemo jedinstvenu postavku u Narodnom muzeju Leskovac, instituciji koja je četiri puta za pet godina proglašavana najboljim muzejem u Srbiji, kojoj je dodeljen i Sretenjski orden trećeg reda ukazom predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Radi se o postavci „Dodirni prošlost“ koja slepim i slabovidim osobama omogućava da uz pomoć taktilnih traka, predmeta i audio vodiča, aplikacije, ali i naočara sa dioptrijskim lupama, saznaju nešto više o kulturnoj baštini našeg kraja. Za ovaj zajednički projekat Narodnog muzeja i Okružne organizacije slepih i slabovidih grad je dobio nagradu Zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture. Ima mnogo pomaka ali ima i mnogo koraka koje ćemo morati da napravimo kako bismo zajedno pomerili sve barijere sa kojima se susrećemo. Sve ono što je do sada postignuto govori o snazi, sposobnosti i postignućima onih koji ne vide, ali čije oči vide daleko više jer gledaju dušom i srcem. I zato ćemo u narednom periodu biti još istrajniji i odlučniji u izjednačavanju mogućnosti, prevazilaženju stereotipa i prihvatanju različitosti- jer u različitosti leži naša snaga.“

NJegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije svojim obraćanjem blagoslovio je današnju svečanost:

„Vid je čoveku dat da gledajući istinu razume, smisao, razlog i cilj svoga postojanja, i svaki susret sa osobama koje imaju problema sa vidom me je vraćao sebi. Vid nije pre svega telesna, fizička funkcija, to je duhovna funkcija, duhovni deo čovekovog bića dat čoveku da gledajući istinu, gleda Boga baš kako je u jednom jevanđelju Hristos zacelio jednog čoveka koji nema vid, rekao „Istina će te osloboditi“. Vid je dat da bismo otkrili ljubav prema Bogu i drugom čoveku. Onaj ko ima čisto srce, ako je za utehu, mnogi koji imaju telesni vid, su suštinski slepi. Neka sve Gospod blagoslovi, i neka svaki dan, imali spoljašni vid ili ne, posvećujemo istini kao svetlosti koja nas oslobađa i da radosti i mira među sve ljude. Čovek je čoveku potreban, a sve ostalo je sekundarno“.

Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, jedna je od dobitnica povelje. Ona je na dodeli istakla sledeće:

„Zahvaljujem vam što ste ovim priznanjem prepoznali aktivnosti i podršku koju Ministarstvo kulture i informisanja pruža vašoj borbi za dostajanstven život svih slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji. Ovo priznanje ima zaista veliku vrednost, ali predstavlja i obavezu više gde je u vremenu pred nama svesni značaja rada vaše organizacije posvećeno i predano pomažemo i razvoju biblioteke i drugih kulturnih sadržaje za slepe i slabovide“.

„Danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom imamo obavezu da čitavo društvo podsetimo na potencijale i dostignuća osoba sa invaliditetom čime one svakodnevno doprinose razvoju i napretku naše zemlje. Srbija je u prethodnoj deceniji ostvarila značajan napredak unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, između ostalog i kroz poboljšanje naših zakona“.

Rasim LJajić je u svom izlaganju kazao: „Ja nisam ništa specijalno uradio, ja sam se samo trudio da budem pre svega čovek, a ne ministar ili državni službenik, to je moja obaveza, problemi se ne mogu drugačije rešavati, već na jedan ljudski, civilizovan način. Vama nije potrebno nikakvo sažaljenje, vama je potrebna podrška, pomoć, solidarnost i na kraju krajeva, partnerstvo, i ja sam se trudio da vam to pružim i tako će biti i na dalje. Hvala vam puno“.

Doajen srpskog glumišta, osnivač „Radionice Integracije“ i veliki prijatelj slepih i slabovidih osoba – gospodin Predrag Miki Manojlović je kazao:

„Ono što moramo raditi je praviti male korake kod svojih najbližih, mi se bliže poznajemo od ’98, govorim o radionici Integracije, koja je pomogla pojavnosti vašeg udruženja. Unutarnji vid je važan, spoljnji nije, to je jedan paradoks i velika istina. Tokom naše saradnje moram da istaknem da je bilo jako uzbudljivo deliti svoj duh sa slabovidim ljudima, deliti i biti sa njima zajedno i raditi na predstavi i literarnom talentu. Ta razmena je nezamenljiva, ljudi koje sam upoznao, način na koji slepi i slabovidi razumeju ovaj svet je za mene bio učenje“.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Stana Božović je istakla da ovakva nagrada obavezuje da se i dalje nastavi sa poboljšanjem položaja osoba sa invaliditetom:

„Treći decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ustanovljen od strane UN i važi za sve države, na ovaj dan treba da vidimo šta je to što smo uradili, šta je to što još bolje možemo da uradimo svih 365 dana, da pomognemo, da unapredimmo, da pružimo podršku. Svi prethodnici su poslali istu poruku, a to je ljubav prema čoveku, poštovanje, to je ono što nam je potrebno, a ja sam izuzetno srećna da smo mi danas svi ovde zajedno, da je ovde cela jedna zajednica naše države, samo svi zajedno, i iz ugla verskih zajednica, i iz ugla izvršne zakonodavne vlasti, institucija, nevladinih organizacija, uglednih pojedinaca možemo da ostvarimo cilj – ljubav i podršku onima kojima su potrebne. Pre svaga naše ministartvo je zaduženo za korpus prava iz oblasti socijalne zaštite, socijalnog karaktera i pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Odgovorno tvrdim da obe obaveze izvršavamo na najbolji mogući način. Pozivam sve društveno-odgovorne kompanije da u skladu sa zakonom pruže podršku kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Mi smo u republičkom budžetu izdvojili preko 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top