Gradonačelnik Leskovca obišao poplavom pogođena domaćinstva u Velikom Trnjanu

Nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije sa predstavnicima Komisije za procenu štete na objektima, predstavnicima medija i saradnicima gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je obišao domaćinstava u Velikom Trnjanu za koje je do sada izrađeno 22 rešenja o novčanoj pomoći stanovnicima koje su pogodile poplave. Rešenja koja gradonačelnik nije uručio danas biće dostavljena licima na njihovim adresama u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. Ostala rešenja će podnosiocima prijave biti uručena nakon što budu obrađena od strane Komisije.

Prema navodima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, novac će podnosiocima zahteva biti uplaćen na račun 15 dana nakon uručenja rešenja ukoliko ne bude žalbi.

Povodom situacije sa poplavama, gradonačelnik je na sednici Štaba za vanredne situacije govoreći o Izveštaju komisije za štetu na objektima kazao sledeće:

„Svesni smo da na ovom polju treba raditi na rešavanju uzroka, a ne posledica. Kada je reč o uređenju vodotokova drugog reda koji su u nadležnosti grada Leskovca uređeno je 120 kilometara vodotokova drugog reda na 110 lokacija i za te namene izdvojena je suma od 45 miliona dinara. Što se tiče tekuće godine u cilju redovnog održavanja postojećih vodotoka i sprečavanja nastajanja poplava i preventivnog ublažavanja njihovog delovanja razmatraju se i planiraju radovi na ukupno tri lokacije u ukupnoj vrednosti od 30 miliona dinara:

– Radovi na sanaciji dela korita Šainovačkog kanala, u dužini od 1100 metara vrednosti 1,8 miliona dinara;

– Radovi na sanaciji dela korita Rudarskog kanala u dužini od 8200 metara i vrednosti 26,4 miliona dinara;

– Radovi na sanaciji rasteretnog kanala Rudarskog kanala u dužini od 990 metara vredni 1,8 miliona dinara.

Zbog navedenih radova se planira rebalans budžeta imajući u vidu da smo za 2021. godinu za radove u vodoprivredi planirali 10 miliona dinara.

Iako je sila prirode nepredvidiva, i borba sa njom nije laka, grad Leskovac će se, kao što sam rekao, truditi da radi na preventivi i tako zaštiti stanovnike, domaćinstva i useve.“

Miloš Kocić predsednik Komisije za procenu šteta na objektima danas je izneo činjenicu da su članovi Komisije Veliko Trnjane obišli prvo u čemu im je pomogao Savet mesne zajednice i naglasio da će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima davati pomoć isključivo za stambene objekte, i za pomoć pri sanaciji, a ne nadoknadu štete. U obilasku prvog domaćinstva Radomira Spasića Kocić je rekao da šteta na njihovoj kući predstavlja primer oštećenja prve kategorije gde su zidovi upili vodu i rekao da će u Velikom Trnjanu biti uručeno još 20-ak rešenja za novčanu pomoć.

Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Grada Leskovca je istakao da su u planu radovi na tri lokacije, sanacija dela korita Šainovačkog kanala, Rudarskog kanala i rasteretnog Rudarskog kanala, koji predstavljaju najveći problem kada su u pitanju poplave. Ukupna dužina na kojoj će se raditi je 10,3 km a vrednost je 30 miliona dinara. Pod sanacijom se podrazumeva krčenje šiblja i drugog rastinja, mašinski iskop radi proširenja kanala, kao i drugi građevinski radovi. Do sada se iz budžeta grada nikada nije izdvajala veća cifra za vodoprivredne radove.

Goran Ilić predsednik MZ Veliko Trnjane se zahvalio lokalnoj samoupravi grada Leskovca i sektoru za vanredne situacije koji uvek reaguju na poziv u skladu sa svojim mogućnostima i naglasio da je komunikacija sa nadležnim službama na visokom nivou kada je ovaj problem u pitanju.

Stojiljković Dragoljub, jedan od stanovnika koji je dobio pomoć se zahvalio i istakao da mu je voda direktno ušla u prostorije u kojima živi. Apelovao je na nadležne da se kanal počisti i sredi kako se situacije ne bi ponovila i rekao da ne postoji saglasnost meštana Velikog Trnjana da zajedničkim snagama održavaju kanal.

Gradonačelnik je danas meštanima Velikog Trnjana uručio i pakete sa osnovnim životnim namirnicama.

 

infocentarjug.rs

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top