Gradonačelnik Leskovca na sastanku ZKO Komiteta regiona EU i Srbije u Briselu

Delegacija Republike Srbije boravi u Briselu povodom sedmog Dana proširenja Evropske Unije i desetog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije (ZKO). Teme sastanka su „Lokalne i regionalne vlasti u procesu pristupanja Srbije EU“ i „Učešće mladih na lokalnom nivou“, a ispred naše delegacije o položaju i ulozi lokalne samouprave u procesu pristupanja govorio je dr sci. med. Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS). Gradonačelnik je tokom izlaganja dao kraći osvrt sa lokalnog nivoa na izuzetno važan proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji i istakao:

„Proces pridruživanja za nas iz lokalne samouprave nije važan samo zbog odgovornosti koje on donosi za lokalnu samoupravu, u smislu prilagođavanja i primene pravnih tekovina EU transponovanih u nacionalno zakonodavstvo ili u smislu korišćenja EU fondova i programa EU, već i zbog toga što je, uveren sam, ovaj proces obogaćen onim što lokalni nivo Republike Srbije i EU, može da ponudi u okviru razmene iskustva, novih ideja i partnerstava koja se razvijaju. Lokalni nivo takođe doprinosi evoluciji EU, njenog zakonodavstva i politika koje se razvijaju pod uticajem različitih kultura i tradicija, društvenih i političkih sistema ili načina na koji je organizovana javna uprava. Takođe, naš zadatak je i promocija evropskih vrednosti građanima i razvoj osećaja solidarnosti i zajedništva, naročito u vremenima kriza kojima, na žalost, svedočimo poslednjih godina.

Jedinice lokalne samouprave u Srbiji učestvuju u ovom procesu, pre svega kroz primenu evropskih propisa i politika koje su integrisane u nacionalno zakonodavstvo. Evropske pravne tekovine, koje su podeljene u pregovaračka poglavlja, a zatim grupisane, shodno novoj metodologiji, u klastere, u velikoj meri utiču na nadležnosti i kapacitete lokalne samouprave. Kako bi se imao uvid u obim i vrstu odgovornosti koje lokalnoj samoupravi donosi proces EU integracije Republike Srbije, SKGO je, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti, identifikovala 21 pregovaračko poglavlje od uticaja na jedinice lokalne samouprave, kao što su između ostalog: Javne nabavke, Politika konkurencije, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Socijalna politika i zapošljavanje, Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, Pravosuđe i osnovna prava, Zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, zaštita životne sredine, itd. Prema analizama uticaja procesa pristupanja Srbije EU na nadležnosti i kapacitete jedinica lokalne samouprave, koje je prethodnih 9 godina sprovela SKGO, a ukupno je urađeno 20 analiza, ovaj uticaj je veći ili manji u zavisnosti od poglavlja koje je u pitanju“, kazao je gradonačelnik Cvetanović i osvrnuo se na brojne reforme koje su inicirane sa ciljem usklađivanja zakona i propisa tekovinama EU, poput onih u oblasti upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj administraciji, zatim digitalizacije uprave i uvođenja elektronske uprave, unapređenja ljudskih i manjinskih prava, pomenuvši i neke od projekata koji su realizovani uz finanansijsku pomoć Evropske Unije, posredstvom resornih ministarstava i Stalne konferencije gradova i opština.

Budući da je 2022. godina je Evropska godina mladih jedna od osnovnih tema sastanka i dana proširenja su potrebe i prioriteti mladih u državama koje imaju status kandidata za pristup Evropskoj Uniji .

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja i Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, zajedno sa kolegama iz Škofja Loke i Bukurešta, predstavili su primere dobre prakse u uključivanju mladih, dok je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je kopredsedavala delegacijom, danas učestvovala u debati na temu proširenja Evropske Unije i priključenja zemalja Zapadnog Balkana.

Na sastanku učestvuju članovi ZKO iz Srbije i EU, Evropske komisije, predstavnici Misije Republike Srbije pri EU, gradonačelnici Kruševca Jasmina Palurović i Sombora Antonio Ratković predsednica opštine Varvarin Violeta Lutovac Đurđević i članica veća GO Vračar Nataša Mijatović, pomoćnica ministra Sanja Putnik i predstavnici MDULS, pokrajinski sekretar APV Aleksandar Softić i zamenica Vidosava Enderić, šef Kancelarije APV u Briselu Srđan Maćkić i generalni sekretar Nikola Tarbuk i Aleksandra Vukmirović ispred Stručne službe SKGO.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top