Ministarstvo odobrilo sredstva za konzervaciju istaženog dela Caričinog grada

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović razgovarao je danas sa Ljiljanom Berić v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i Bojanom Mihaljević arhitektom i stručnom saradnicom odeljenja za arhitekturu Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Povod današnjeg sastanka su dalji planovi razvoja lokaliteta „Caričin grad“.

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je niškom zavodu 9.000.000,00 dinara za konzervaciju istraženog dela lokaliteta kako bi se isti zaštitio. Ljiljana Berić kaže za Info centar juga da su danas imali praktično radni sastanak i dogovarali se se o budućim koracima.

„Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture će raditi konzervaciju istraženog dela Caričinog grada, a uporedo sa tim i Republički Zavod  za zaštitu spomenika kulture je u planu da izradi nadstrešnice kako bi deo Caričinog grada bio pokriven  i zaštićen, a svakako time bi se omogućio i lakši pristup turistima koji dođu u obilazak lokaliteta“ ističe Liljana Berić.

 

Poslednjih godina arheološka istraživanja se sprovode u letnjim mesecima od juna do kraja avgusta. Tu budu grupe arheologa, konzervatora kamene plastike i mozaika, antropologa, biologa, naučnih radnika. 

„Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture planira da izvrši konzervaciju i restauraciju kamene plastike na Caričinom gradu. Za neki naredni period u planu je i uređenje prilaza ovom značajnom arheološkom nalazištu i sređivanje parking prostora u čemu će nam pomoći i lokalna samouprava“ zaključuje Ljiljana Berić V.D. direktora niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Caričin grad se nalazi na turističkoj ruti „Putevima rimskih imperatora“. „Justinijan Veliki, koji ga je sagradio, jedan je od 18 rimskih vladara rođenih na tlu današnje Srbije“. Caričin grad bio je centar arhiepiskopije ‒ centar hrišćanstva u oblasti severnog Ilirika od Sirmijuma do Soluna. 

Saradnja Ministarstva kulture i informisanja, Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš sa lokalnom samoupravom opštine Lebane je na izuzetno visokom nivou i kreće se u dobrom pravcu  i plodonosnoj saradnji, istaknuto je na današnjem sastanku.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top