Evropa posvećena podršci razvoju Sjenice i Raške

Tokom prvog dana posete 17 zamenika i zamenica ambasadora zemalja članica EU jugozapadnij Srbiji, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, uručio je u Sjenici sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za četiri proizvoda – ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med, koje će Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirati kroz razvojnog programa Evropski PROGRES u iznosu od 40.000 evra.  Program će pružiti tehničku pomoć pri izradi nephodnih studija i elaborata tokom procedure zaštite ovih tradicionalnih proizvoda sa jugozapada i jugoistoka Srbije.

„Geografska oznaka porekla omogućava proizvođačima da prodaju svoje proizvode po višoj ceni i bude konkurentniji, jer to predstavlja garanciju njihovog kvaliteta, a dodatno se promoviše i određeno područje“ , rekao je Oskar Benedikt prilikom ceremonije uručivanja sporazuma koja je održana u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede u Sjenici.

SJENICA 7 SJENICA 6 SJENICA 5

Izgradnju i opremanje ovog centra su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, EU PROGRESa, sa  više od 255.000 evra, dok je Češka Agencija za razvoj uložila 200.000 evra. Centar, koji je opremljen savremenom laboratorijom, poljoprivrednicima iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice pruža podršku u primeni novih tehnologija, kontroli proizvoda, povećanju obima proizvodnje, što kao rezultat treba da ima povećanje njihovih prihoda, kao i unapređenju poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki značaj za razvoj celog regiona jugozapdne Srbije.

Delegacija evropskih diplomata posetila je i Pešter agro klaster koji okuplja mlekare iz Novog Pazara i Sjenice i koji sprovodi još jedan u nizu projekata Evropskog PROGRESa koji su usmereni na povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija. Evropska unija i Vlada Švajcarske su opredelile iznos od 40.000 evra kako bi pomogle članicama klastera da unaprede kapacitete za proizvodnju i plasman kajmaka na lokalna i regionalna tržišta, tako što će tradicionalne, vekovima stare recepte kroz standardizaciju uvesti u savremenu industrijsku proizvodnju.

Prilikom posete Raškoj, delegacija je obišla Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama, za koje su nabavljene mašine i alati za stolarsku radionicu, što je omogućilo pokretanje  stalne proizvodnje suvenira, i angažovanje više od 50 korisnika koji su naučili stolarski zanat i ostvarili prihode.  

„Drago nam je što podržavamo projekte poput ovoga, koji osobama sa invaliditetom kroz radionice omogućava da vode normalan život”, rekao je zamenik šefa Delegacije EU, Oskar Benedikt i dodao da će se u Raškoj realizovati još jedan veoma važan projekat – izgradnja postrojenja za tretman opadnih voda, koje će prečišćavati vodu i tako doprineti razvoju turizma i lokalnom ekonomskom razvoju.

Sjenica1 Raska 1 Raska 8

Socijalno uključivanje je jedan od osnovnih principa koje Evropska Unija promovišemo, a ovaj projekat predstavlja uključivanje po evropskim standradima, jer su ranjive grupe uključene u radne tokove, u saradnji lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva.

Delegacija se takođe sastala i sa predsednicima opština Raška, Ignjatom Rakitićem i Sjenice, Hazbom Mujovićem. Ove opštine su tokom prethodnih deset godina bile uspešno uključene u sprovođenje razvojnih projekata koje finansira Evropska unija – PRO, EU PROGRES i Evropski PROGRES. U Raškoj su EU i Vlada Švajcarkse podržale sprovođenje preko 50 projekta sa više od 1,3 miliona evra, dok je u Sjenici podržano više od 30 projekata sa preko 900.000 evra. 

Delegacija sedamnaest predstavnika Evropske unije završila je prvi dan posete sastankom sa predstavnicima organizacija civilnog društva i medija, a tokom drugog dana posete 1. juna, delegacija će boraviti u Novom Pazaru.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Scroll to Top