ĐURIĆ: "MI NISMO NAIVNI"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče, da je tačno da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali i primetio da „mi nismo naivni“.

„Mi nismo naivni. zahvalni smo Ditmanu što je razjasnio. Tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje Kosova, ali mi nismo naivni i ako vam neko traži, a u nacrtu paltforme se vidi da se traži ukidanje svih naših privremenihi organa, prestanak finansiranja naših institucija…“, rekao je Đurić za Tanjug.

„Da li možete da zamislite da Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina“, upitao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt nemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, posle otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

„Tu možemo pre da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti.I zato smo sa ovim izašli u javnost, kako bismo imali čistu situaciju sa našim građanima. Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi. Srbiji se iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u UNESKO. Ta tema je izvučena iz dijaloga. O tome nije razgovarano u dijalogu. A sa druge strane najvažnije obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, odlažu se u nedogled, to je diskreditacija dijaloga“,objasnio je Đurić.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top