Doktor Srdjan Matić: Osteoporoza, bolest koja najčešće pogadja žene

Progresivan gubitak koštane mase je nešto što karakteriše osteoporozu, najčešće metaboličko oboljenje kostiju i to kod žena. Ovo je nema bolest, kod koje se prvi simptomi, a to su prelomi kostiju i bolna stanja, javljaju, kada je ona u već poodmakloj fazi, objašnjava za Info Centar Juga, Srdjan Matić, načelnik Službe fizijatrije Opšte bolnice u Leskovcu.
Najozbiljnija komplikacija kod ove bolesti jesu prelomi i to kuka. To je stanje i faza bolesti, kada se ona  i teže leči.
„Prema istraživanjima, smatra se da žene od svoje 50 do 80 godine, u proseku izgube jedan procenat koštane mase godišnje ili ukupno 30 posto. Osteoporoza je fiziološki proces, koji će se desiti sa velikom verovatnoćom ako duže i kvalitetnije živite. Ključno je, medjutim, medju ovim osobama, na vreme naći, takozvane „riziko“ osobe, odnosno, upravo one kod kojih dolazi do brzog gubitka koštane mase. Ono što je interesantno je da kada su žene u pitanju, osteoporoza se uglavnom dešava nežnim krhkim plavim ženama. Čak osobe koje su punije, u masnom tkivu imaju depoe estrogena, koji je vrlo bitan za metabolizam kostiju i takve osobe vrlo retko imaju problem sa ovom bolešću“.
Doktor Matić objašnjava da kod osoba kod kojih je ovaj procenat gubitka koštane mase izraženiji, lako dolazi do preloma, čak i uz mali pad ili traumu. Mesta preloma, su pored zgloba kuka i pršljenovi lumbalne i grudne kičme, ali i ručnog zgloba i potkolenice.
Kako  smatraju ortopedi, ovi prelomi, kojima je uzrok osteoporoza su  teški i najkomplikovaniji, nakon operacija ostavljaju posledice i  težak je oporavak u tim slučajevima. Uglavnom se dešavaju  kod starijih ljudi, koji imaju po pravilu i pridružene bolesti.
I kod ove bolesti, od velike je važnosti  dijagnostifikovati je na vreme.
„Nekoliko je načina za dijagnostiku osteoporoze. Postoji takozvani „fraks indeks„, koji daje desetogodišnju verovatnoću preloma. Zatim, tu je i aparaturno odredjivanje, gubitka koštane mase, za šta postoje dva ultrazvučna instrumenta, ali to ipak nije zlatni standard, već  je to, upravo, takozvani „deksa aparat“, koji trenutno postoji u Institutu „Niška Banja“.
Zanimljivo je, da se ljudima koji boluju od osteoporoze, s vremenom smanjuje visina. U lečenju ove bolesti angažuju se lekari raznih specijalnosti, od opšte prakse, fizijatara, endokrinologa, interniste i ortopeda.
Ono što doktor Matić, takodje savetuje je boravak na suncu zbog vitamina D i to ujutru i popodne. Zatim, ostaviti alkohol i cigarete i obratiti pažnju da li se u anamnezi nalaze padovi i prelomi.
infocentarjug.rs
Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top