Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika – rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se naziva još i Mala Gospojina.

Jedan je od 36 velikih praznika, i u crkvenom kalendaru je upisan crvenim slovom. U toku godine postoje četiri praznika Presvete Bogorodice od kojih je svakako prvi praznik Rođenje Presvete Bogorodice.

Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.

Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a Bogorodica je plod njihovih dugih molitvi da dobiju dete. Njeni roditelji već su bili ostareli a nisu imali dete, i zato „behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom“.

„Bog svemogući obradova ih radošću koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku, no i Bogomajku“, navodi SPC.

Kada je napunila tri godine, roditelji su malu Mariju odveli u hram jerusalimski i zavetovali Bogu. U Nazaretu gde se kasnije vratila, sa 14 godina, čula je blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božijeg.

Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa sa motivom Roždestva Bogorodice nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina s kraja 14. veka.

Vera i narodni običaji

Na današnji dan od davnina su počinjale jesenje svadbe, pa se veruje da je ovaj dan dobar za održavanje slavlja i veridbi. Od Male Gospojine se počinjalo s oranjem i jesenjom setvom, pa su priređivane i stočarske svečanosti. U Glamočkom polju danas se održava veliki stočni vašar.

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu, a posebno se u Šumadiji smatra velikim praznikom. Održavaju se mnogobrojni vašari i svečanosti u crkvenim portama. Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu.

Ako danas bude vedro i sunčano veći deo dana, veruje se da će zima biti blaga. Danas ne treba prati veš i druge kućne poslove. Naši stari su verovali da ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Na ovaj dan nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

Inače, ostali Bogorodičini praznici su Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina), kao i oni koji obeležavaju sećanje na događaje iz njenog života, kao što su Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top