Bojnička biblioteka „Vuk Karadžić“ obeležila 70 godina postojanja i rada

Bojnička biblioteka „Vuk Karadžić“ obeležila je sinoć 70 godina postojanja i rada. Obeležavanju su prisustvovali predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović, predsednik SO Bojnik, Dejan Stojanović, direktori javnih preduzeća, predsednici udruženja, sveštenik bojničke crkve jerej Danilo Nikolić, etno pevačka grupa „Mika“ iz Lebana i mnogi drugi.

Gosti, povodom jubileja bojničke biblioteke „Vuk Karadžić“,  bili su slikar Bratislav Bata Anđelković iz Vučja i umetnik Nebojša Ilić Ilke Iz Vlasotinca.

„S ponosom mogu da istaknem da je naša biblioteka odpočela proces automatizacije i digitalizacije svog književnog fonda i ušla u KOBIS sistem. Uz pomoć osnivača Opštine Bojnik, na čelu sa predsednikom opštine Nebojšom Nenadovićem i predsednikom Skupštine Dejanom Stojanovićem, obezbeđena su sredstva za nabavku opreme koja je neophodna za KOBIS sistem i sredstva za obuku radnika, koji su završili obuku. Instalirani su svi neophodni programi i od ponedeljka 3. decembra krenućemo sa preuzimanjem zapisa. Ispred nas je veliki posao jer treba obraditi 30.345 knjiga, koliki je naš trenutni fond, ali sam ubeđen da će moje kolege, zajedno samnom, ovaj posao završiti u optimalnom roku. Ovim ćemo članovima biblioteke pružiti niz novih mogućnosti i naš fond biće vidljiv u celoj zemlji, kao i u zemljama u inostranstvu koje koriste KOBIS sistem, što je vrlo značajno jer smo u planu da kroz zavičajni fond, koji se nalazi u našoj biblioteci, promovišemo ljude sa naših prostora“  – kazao je Mladen Đorđević, direktor biblioteke „Vuk Karadžić“ u Bojniku koji je ujedno najavio u skorijem vremenu i zvanični sajt bojničke biblioteke a potom se zahvalio slikaru Bratislavu Bati Anđelkoviću iz Vučja koji je svojim prisustvom uveličao ovaj jubilej.

Đorđević je ovom prilikom najavio i buduću saradnju sa Bratislavom Batom Anđelkovićem u vidu Svetosavske likovne kolonije.

    

   

Bojnička biblioteka „Vuk Karadžić“ pristupila je i KOPSON sistemu tako da je svim članovi biblioteke, u elektronskoj čitaonici, dostupan naučni materijal izdat na svim jezicima sveta.

Na ovoj svečanosti prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu slika na prirodnim materijalima kao i dvadesetominutni film o stvaralaštvu slikara Bratislava Bate Anđelkovića čiji je autor Nebojša Ilić Ilke iz Vlasotinca.

Film Nebojše Ilića Ilketa, Kamen drevnog snevaca 2, možete pogledati na sledećem linku

Anđelković je pozdravio sve prisutne a zaposlenima u biblioteci čestitao jubilej,  rekavši da je na ovaj datum, kada oni slave 70 godina postojanja, rođen srpski pisac Matija Bećković, da je to slučajnost ali da mu je jako drago da bojnička biblioteka slavi svoj rođendan u istom danu kada i veliki srpski pisac i pesnik.

Prisutne je pozdravio i autor Nebojša Ilić Ilke, dobitnik mnogobrojnih značajnih nagrada kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

„Bratislav Bata Anđelković je uspeo da uradi nešto, što u istoriji Srba nikada nije uspelo, a to je da spoji ne spojivo, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića. Uspeo je da pomiri nepomirljivo, tako da sam ja u jednom trenutku shvatio da sa njim, preko mog filmskog stvaralaštva, mogu da mirim ne samo Srbiju nego i region a onda i svet. U Splitu smo za ovaj film dobili nagradu za najbolji autorski film. Želim samo da poručim jedno, da umetnost i kultura ne mere ljude ni po kakvoj nacionalnoj ili rasnoj pripadnosti, nego da je ona tu jedinstvena“ – kazao je Ilke.

    

U okviru programa na svečanosti povodom jubileja bojničke biblioteke „Vuk Karadžić“ nastupila je i pevačka etno grupa „Mika“ iz Lebana a na kraju svečanosti za sve prisutne priređen je koktel.

   

(ICJ)

 

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top