„Bezbednost dece u saobraćaju“, akcija Crvenog krsta Srbije

Akcija „Bezbednost dece u saobraćaju“ jedna je od akcija Crvenog krsta Srbije koja se organizuje u septembru mesecu. Cilj ove akcije je promovisanje adekvatnog ponašanja svih učesnika u saobraćaju i time smanjenje broja povređenih i stradalih osoba u saobraćaju. Ciljna grupa u ovoj aktivnosti su učenici nižih razreda osnovnih škola, prvenstveno đaci prvaci.

U uzrastu kad se osamostaljuju kao pešaci, vozači rolera, bicikala, mopeda i sanki, bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja. Sistematičan rad na njihovom saobraćajnom vaspitavanju, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su oni akteri.
Koliko god da o našim mališanima i tinejdžerima svakodnevno brinemo vodeći računa šta će pojesti i obući, gde ćemo ih voditi na letovanje i zimovanje i u koju školu ih upisati, toliko se čini da je saobraćajni aspekt njihovog obrazovanja i bezbednosti zanemaren, posebno u urbanom okruženju. Bezbroj puta smo čuli onu čuvenu rečenicu svojih roditelja koju i mi interpretiramo upućujući je svojoj deci – Pazi preko ulice! Ali, šta to zapravo znači i kako dete da se ponaša kao učesnik u saobraćaju, a da pri tom saobraćaj ne doživljava kao neprijatelja koga se treba bojati?

S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, a uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, i kako ne mogu uvek tačno da odrede pravac iz kojeg dolazi zvuk, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koje će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti.

„Cilj ove akcije je podizanje svesti učenika koji su veoma često na putu od kuće do škole žrtve saobraćajnih nesreća“,  saopštavaju iz Crvenog krsta u Lebanu.

Crveni krst Lebane je za sve učesnike akcije obezbedio rasporede časova sa podsetnikom o Bezbednosti dece u saobraćaju.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top