Apel Društva pčelara ,,Jablanica,, Lebane

Poštovani voćari, narednih dana, čim optopli, ponovo će biti aktuelni sezonski radovi u voćnjacima.
Tim povodom, Društvo pčelara “Jablanica” iz Lebana, apeluje na poljoprivrednike da ne prskaju voće u cvatu sredstvima otrovnim za pčele. Pčelari  upozoravaju da se na ovaj način pravi dvostruka šteta, jer je dokazano da prskanje voća u cvatu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se na ovaj način uništavaju pčele koji su glavni oprašicači voća.
Nasuprot tome, voće oprašeno pčelama ima za  30 do 45 odsto veću rodnost: jabuke za 30 odsto, jagode za 35, višnje za 40, šljive za 42, a maline za čak 45 odsto. Pored toga, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja apsolutno zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele.
Poljoprivrednik je sada odgovoran ukoliko otruje pčele prskanjem otrovnim sredstvima u cvetanju i za to plaća naknadu totalne štete pčelaru i do 30.000 dinara po košnici. Po Zakonu, kazna za tretiranje insekticidima u cvetanju, za fizičko lice iznosi od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.
Pravo rešenje nije ni kažnjavanje ni naknada štete, već razumevanje poljoprivrednika i pčelara, te Vas molimo da  prihvatite naš apel u interesu i jednih i drugih ,radi postizanja što boljih prinosa i zaštite pčela od trovanja.Unapred zahvalni pčelari  DP  “Jablanica”  Lebane.
                                       Izvršni odbor DP “Jablanica” Lebane

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top