Opštini Medveđa 9 miliona za projekat na konkursu „Gradovi u fokusu“

Ministar kulture Nikola Selaković potpisao je ugovore sa predstavnicima poslednjih 15 gradova i opština koje su ove godine dobile sredstva na konkursu „Gradovi u fokusu“. Ova inicijativa ima za cilj podizanje lokalnih kapaciteta i podsticanje kulturnih aktivnosti.

Među potpisnicima su gradovi Kikinda, Kraljevo i Novi Pazar, kao i opštine Vlasotince, Ivanjica, Irig, Kladovo, Kovačica, Kula, Medveđa, Negotin, Novi Bečej, Sjenica, Trgovište i Čajetina.

This slideshow requires JavaScript.

Opštini Medveđa za projekat „Gejzir kulture“ dodeljena su sredstva u iznosu od 8 miliona dinara za uređenje enterijera za Kulturni centar i milon dinara za nabavku svetlosne opreme za Kulturni centar.

Selaković je istakao da je ovo treći i završni krug potpisivanja ugovora za sufinansiranje projekata u kulturi i kulturnoj infrastrukturi, ukupne vrednosti 115.706.000 dinara. Ova sredstva predstavljaju deo ukupno odobrenih 325 miliona dinara za ovu godinu.

Ministar je podsetio na značaj programa „Gradovi u fokusu“ koji je započet 2016. godine, kada je Srbija počela da obnavlja svoju kulturnu infrastrukturu nakon višegodišnjeg zanemarivanja. „Ovi projekti su ključni za oživljavanje doma kulture, biblioteka, muzeja, bioskopa i drugih kulturnih sadržaja“, naglasio je Selaković.

Od 2016. do danas, država je uložila više od 1,67 milijardi dinara u ovaj program, a lokalne samouprave su dodale približno 2,5 milijarde dinara, čime su mnoge opštine obnovile svoje kulturne ustanove.

Ministar je pozvao sve opštine, osim Beograda i Novog Sada, koje imaju gotove projekte, da se prijave za sredstva krajem godine. „Cilj nam je da zajedno radimo na decentralizaciji kulture i unapređenju kulturnih sadržaja u manjim mestima“, zaključio je Selaković.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top