Evropska podrška unapređenju obrazovanja na jugu Srbije

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, amabasador Majkl Davenport i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković razgovarali su u Osnovnoj školi Naim Frašeri” u Bujanovcu sa učenicima i učenicama iz albanske zajednice koji su učestvovali u projektu unapređenja znanja srpskog kao nematernjeg jezika. Projekat su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES u partnerstvu sa Koordinacionim telom za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Bujanovac –Vi i ja imamo nešto zajedničko, a to je da nam srpski jezik nije maternji i da ga učimo. Drago mi je što ste tokom projekta i na takmičenjima, ostvarili veoma dobre rezultate, a tokom današnje posete upravo ćemo imati prilike da vidimo šta smo do sada uradili na unapređenju obrazovanja“, rekao je Davenport prilikom posete školi.
Istako bih i da je veoma važno da u Bujanovcu uspešno radi odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice, a mladi Srbi, Albanci, Romi iz Bujanovca i drugih opština na jugu imaju mogućnost da studiraju na akreditovanom fakultetu po evropskim standardima „, dodao je Davenport.

Bujanovac skola 02

Ambasador Davenport je đacima na albanskom jeziku poželeo puno uspeha u daljem radu i učenju, a oni su mu pokazali koliko su napredovali u znanju srpskog jezika.
Osnovna škola Naim Frašeri” je jedna od  četiri osnovne škole u opštinama Bujanovac i Preševo u kojima nastavnici srpskog jezika imaju asistente u nastavi sa kojima zajedno rade na unapređenju nivoa znanja srpskog kao nematernjeg među decom iz albanske zajednice. Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa omogućile i nabavku udžbenika, kao i drugog potrebnog nastavnog materijala.

Bujanovac skola 05

Prvi put smo organizovali školska takmičenja za učenike i učenice koji uče srpski kao nematernji jezik,  a više od 30 đaka sa područja Bujanovca i Preševa učestvovalo je na Republičkom takmičenju u Novom Sadu i družilo se sa vršnjacima iz Vojvodine”, rekao je prof. dr Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i dodao da je u planu da se ovaj projekat nastavi.
Tokom posete Bujanovcu, Ambasador Davenport je učestvovao u radu Odbora zainteresovanih strana za projekat Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, sa koga je poručeno da će u daljem radu pažnja biti usmerena na povećanje zapošljivosti svršenih studenata.
Ambasador Davenport je istakao da je ponosan što je Evropska unija zajedno sa Vladom Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES pomogla izgradnju ovog visokoškolskog objekta po najvišim evropskim standardima, te da sada nastavu pohađa blizu 400 studenata. Odeljenje nudi tri akreditovana studijska programa: finansije, bankarstvo i osiguranje, marketing, i agrobiznis za ekonomiku poljoprivrede. Nastava na fakultetu se odvija dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku, što čini ovaj fakultet jedinstvenim u južnoj Srbiji.

Bujanovac skola 06

Šef Delegacije EU, Majkl Davenport posetio je u Bujanovcu i zajedničku zadrugu učenika dve srednje škole „Sveti Sava“ i „Sezaj Suroj“, koja je osnovana kroz projekat međuetničke saradnje koji su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske. Đaci ovde dve škole zajedno pišu i štampaju dvojezični magazin, prave i prodaju suvenire i tako prevazilaze međuetničku distancu.
Čestitajući svim učesnicama i učesnicima u projektu na ostvarenim rezultatima, ambasador Davenport je istakao kako je ovaj projekat pružio priliku mladim ljudima da zajedno rade, druže se, i premošćavaju razlike.
Davenport se takođe sastao sa novoizabranim predsednicima opština Bujanovac, Šaipom Kamberijem i Preševo, Šćiprimom Arifijem, kao i sa predsednikom Koordinaciong tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, Zoranom Stankovićem. Ambasador Davenport je istakao posvećenost Evropske unije razvoju ovih opština i pozvao lokalne vlasti da nastave predano da rade na sprovođenju  projekata koji doprinose unapređenju kvaliteta života stanovništva, a koje sprovodi Evropski PROGRES, najveći razvojni program u Srbiji koji finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske.

Bujanovac skola 04 Bujanovac skola 01 Bujanovac skola 07

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top