Završetak projekta ,,Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji“

Završetak projekta ,,Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (“PSD”)’’  koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju („USAID“) koja finansira projekat, predstavljen je danas medijima u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP) koji je bio jedan od partnera na projektu.

Projekat se realizuje u opštinama južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš). Cilj projekta je jačanje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u odabranim regionima putem šireg povezivanja. Projekat se bavi unapređenjem razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sa ciljem povećanja prodaje, unapređenja izvoza i kreiranja novih radnih mesta u sledećim sektorima agrobiznisa, lake i tekstilne industrije.

Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jabalaničkog i Pčinjskog okruga rekla je danas da su zahvaljujući ovom projektu imali mogućnost da povežu preko 270 firmi. “Centar za razvoj učestvovao je u organizaciji medjunarodnih poslovnih susreta. Jedan takav održan je i u Leskovcu prošle godine, gde je bilo preko tri stotine učesnika, odnosno 270 predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća i tu je sklopljeno 14 poslova“. Centar je pomogao firmama koje su izvozno orijentisane i koje su imale mogućnost da budu izlagači na medjunarodnim sajmovima, održanim u Nemačkoj, Poljskoj, Albaniji, Sloveniji i Grčkoj” istakla je Belenzada.

   

Preduzetnici sa juga ocenili su da je značaj Projekta podrške razvoju privatnog sektora, pored finansijske i taj što su kroz različite sajmove i predavanja, upoznali ljude, ali i naučili kako napisati i na pravi način realizovati biznis plan. Prema rečima Marka Stojanovića iz Leskovca, koji je zahvaljujući novcu iz projekta otvorio radnju koja se bavi grafičkim dizajnom i digitalnom štampom, osim rešavanja egzistencijalnog pitanja, omogućeno mu je da se bavi onime šta voli.

Po struci sam grafički inženjer, a ovaj projekat omogućio mi je da se bavim onim za šta sam se školovao i šta volim. Samim tim što su nam obezbedili sredstava, omogućili su nam da ostanemo i radimo u svojoj zemlji“ – kaže Stojanović.

I firma „Slim Teks“, bila je jedan od učesnika projekta čije predstavnik Igor Stojanović rekao danas da su putem projekta dobili mašinu vrednosti oko 7.500 dolara.

Sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga selektovao je 68 firmi – korisnika projekta. Tokom trajanja projekta odobreno im je ukupnio 40 projekata u okviru tehničke pomoći u vrednosti  od oko 6,5 miliona dinara. Organizovano je 12 sajmova u Sloveniji, Nemačkoj, Poljskoj, Grčkoj i Albaniji. Na sajmovima se predstavilo 44 izlagača od toga 22 MMSPP iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga 17 lica je dobilo finansijsku pomoć u vidu mašina i opreme u dva kruga dodele bespovratnih sredstava u ukupnoj vrednosti od 20.500.000 miliona dinara. Korisnici programa imali su tri B2B susreta u Leskovcu, Novom Pazaru i na Zlataru gde su razmenjivali iskustva, kontakte i poslovne ideje.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top