Vukosavljević: Lebanu potrebna knjižara

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prilikom današnje posete Lebanu obišao Dom kulture „Radan“, biblioteku „Branko Radičević“ i arheološki lokalitet Caričin Grad.

Lebane – Direktor biblioteke „Branko Radičević“ Mihajlo Ilić upoznao je ministra sa knjižnim fondom, koji nije zanemarljiv i broji nekoliko desetina hiljada naslova, i naglasio da biblioteka ima oko 1000 članova. Fond se obnavlja uglavnom putem donacija ili preko ministarstva. Ilić je kazao ministuru da biblioteka ima problem sa krovom  koji prokišnjava i da bi ga trebalo što pre sanirati, a takođe bi trebalo i posatviti odgovarajuće osvetljenje po standardima za čitaonice.

ministar-kulture-013 ministar-kulture-014 ministar-kulture-016

Ministar Vukosavljević izjavio je danas u Lebanu će ovo ministarstvo da realizuje projekat „Knjižara u svakom gradu“, čiji je cilj da svako veće naseljeno mesto u Srbiji ima knjižaru, što sada nije slučaj. Inače Lebane uopšte nema knjižaru. On je dodao da će projekat biti javno objavljen za najviše mesec dana navodeći da su već počeli intenzivni kontakti sa predstavnicima lokalnih samouprava.
„To je prilika da se obogati jedna knjižarska ponuda, ali sa druge strane i da se neko skine sa spiska nezaposlenih iz lokalnih samouprava“, rekao je Vukosavljević i dodao da će nastojati da se akcija sprovede brzo i da za godinu dana veliki broj gradova i većih naselja ima barem jednu knjižaru.
„Mi smo ustanovili da postoji veliki broj gradova i naseljenih mesta sa više od 20.000 stanovnika koji nemaju nijednu knjižaru. To je poražavajuća činjenica“, ocenio je Vukosavljević prilikom posete biblioteci „Branko Radičević“ u Lebanu.
Ministar je dodao da će se traziiti od lokalnih samouprava da po nekoj razumnoj ceni izdaju poslovni prostor zainteresovanim knjižarama. 

ministar-kulture-015 ministar-kulture-012

Vukosavljević je obišao i Dom kulture „Radan“ gde se upoznao sa uslovima rada ove ustanove. Marko Todorović direktor Doma kulture upoznao je ministra sa potencijalima koje ova ustanova kulture može da pruži kao i tehničkom opremljenošću. Todorović je izneo podatak da je projektor star oko 30 godina i da bi ga trebalo što pre zameniti da bi bioskop mogao nesmetao da radi.
Ministar je od direktora Todorovića i Ilića dobio prigodne poklone.

ministar-kulture-017 ministar-kulture-018 ministar-kulture-019

Ministar Vladan Vukosavljević obišao je i arheološki lokalitet Justiniana Prima Caričin Grad. Prvo je obišao sam lokalitet gde su ga sa istorijom ovog veoma značajnog grada upoznali areholozi iz Arheološkog instituta i direktor Turističke organizacije Lebana Bojan Jović.
ministar-kulture-020 ministar-kulture-023 ministar-kulture-025
Nakon šetnje lokalitetom ministar Vukosavljević je na kraju posete obišao i vizitorski centar Teodora. Kroz objekta Teodora sproveo ga je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić. Ministar je, kako je naglasio, veoma zadovoljan onim što je video i istakao da će ministarstvo i dalje podržavati projekte i pomagati ovom području.
Predsednik Ilić je ministru Vukosavljeviću predočio projekat zatvaranja atrijuma, odnosno postavljanja krova koji će se leti otvarati, pored toga Ilić je zatražio i finansijska sredstva za uređenje parkinga kod vizitorskog centra Teodora i osvetljenje lokaliteta Caričin Grad. Prema rečima Ilića projekat je već spreman i odmah nakon povratka ministara i premijera u Beograd poslaće urađen predlog projekta u ministarstvo. Ministar je obećao da će se ministarstvo potruditi da što pre obezbedi finansijska sredstva za ovaj projekat i da će se sa realizacijom krenuti u najkraćem mogućem roku.

ministar-kulture-024 ministar-kulture-021 ministar-kulture-022

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top