Vanredno stanje zbog poplava u devet opština

Vanredna situacija zbog odbrane od poplava, usled velikih padavina, izlivanja reka i bujičnih potoka, proglašena je u čak devet opština –  Čačku, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju, Lučanima, Kraljevu i Ivanjici.

Najugroženija mesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će već sutra vlada uputiti pomoć u ta mesta, a za sutra je zakazana i vanredna sednica vlade povodom poplava.

Do sada je evakuisano više od 400 domaćinstava u Konjevićima i Preljini, a najkritičnije je u selima duž reke Čemernice. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

U opštini Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu, osnovna škola danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen. JP „Rzav“ nije u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje građanstva vodom, pa će u toku dana biti organizovano snabdevanje vodom cisternama.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen, a tokom protekle noći na teritoriji te opštine poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta, a poplavljeni su i brojni pomoćni objekati, kao i upravna zgrada i poslovni prostor fabrike „Milan Blagojević“, Dom zdravlja…

U Požegi pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja biće poslata i žandarmerija, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, evakuisano je 100 stanovnika, a u pojedinim delovima grada nema struje, rekao je Tanjugu gradonačelnik tog grada Meho Mahmutović.

On očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija i ističe da se u Novom Pazaru, koji ima problema sa bujičnim poplavama, ruše divlji mostovi koji su postavljani uz reke, a koji prave veliki problem.

Inače, u Novom Pazaru Jošanica je odnela dva mosta- jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji finansira Vlada Srbije.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je ranije danas direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

„To ne znači da nije došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata“, rekao je Batalović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rekama, Savi i Dunavu, gde važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Za sad nema opasnosti ni u Obrenovcu i Lazarevcu. Povišeni vodostaji su na Peštanu, Ljigu, Kolubari i Tamnavi, ali i dalje u granicama ispod redovne odbrane od poplava.

U opštini Kosjerić u toku noći bio je presečen put prema mestu Seča Reka zbog nabujale reke Skrapež i angažovan je Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Užica na dežurstvu, dok zahteva za evakuacijom nije bilo.

Zabranjena je plovidba Savom od Srpca do Une, zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava, izuzev angažovanih od Civilne zaštite i institucija nadležnih za spašavanje lica i stvari.

Prekinut je železnički saobraćaj Požega-Čačak, nakon što se nabujala Zapadna Morava izlila kod železničke stanice Jelen Do. Voda je prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici, pa je železnički saobraćaj morao biti obustavljen.

U Trsteniku uvedena su pasivna dežurstva, a u pripravnosti su i sve komunalne službe i javna preduzeća i to je učinjeno zbog tendencije porasta vodostaja i očekivanih padavina u naradnih 24 sata.

U Pomoravskom okrugu za sada nema opasnosti od izlivanja reka, uprkos tome što kiša pada već 19 sati, saopšteno je u štabovima za elementrane nepogode opština Cuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca i Grada Jagodine.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top