Vanredna mera podrške preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine radi izmirenja obaveza prema proizvođačima.

U Republici Srbiji voće se uzgaja na površini od nešto više od 190 hiljada hektara, uz proizvodnju od približno 1,5 miliona tona, a pored šljive, koja zauzima najveću površinu, veoma su zastupljeni zasadi maline i višnje.

Zbog činjenice da određena količina uskladištenog roda prošle godine nije našla put do kupca, a površine pod višnjom i malinom rastu iz godine u godinu, pojavio se nedostatak slobodnog skladišnog prostora, čime je ugrožen ovogodišnji otkup.

Za rešavanje ovog problema, Vlada Srbije opredelila je 10.000.000 dinara subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Na sednici je usvojen Akcioni plan za period od 2023. do 2025. godine za sprovođenje Strategije za mlade u Republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine, za čiju je implementaciju planirano ukupno 9.491.128.780 dinara.

Za primenu aktivnosti iz Akcionog plana za ovu godinu, obezbeđeno je 3.090.574.958 dinara.

Donošenjem Strategije za mlade za period od 2023. do 2030. godine u januaru 2023. godine, Vlada je utvrdila osnovne principe i pravce delovanja, kao i očekivane rezultate delovanja svih subjekata omladinske politike ka unapređenju društvenog položaja mladih i stvaranju uslova za ostvarivanje njihovih prava i interesa u svim oblastima.

Akcioni plan je kreiran u širokom konsultativnom procesu u kom su, od prvog koraka, učestvovali predstavnici institucija, ministarstava i predstavnici mladih, Krovna organizacija mladih, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada, OPENS, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, Savez izviđača Srbije.

Predstavnici mladih dodatno su konsultovani u procesu izrade Akcionog plana i organizovani su posebni sastanci sa njima kako bi se odlučilo o prioritetima u oblasti omladinske politike za naredne tri godine.

Vlada je usvojila dopunjenu Odluku o proglašenju elementarne nepogode kojom je vanredna situacija proglašena u još pet jedinica lokalne samouprave: opštinama Ub, Golubac, Sečanj, Osečina i Dimitrovgrad i u dve gradske opštine – Mladenovcu i Grockoj.

Ovakva odluka doneta je na osnovu dodatnih izveštaja o oštećenjima na stambenim objektima u svojini rrađana, na infrastrukturi, lokalnoj infrastrukturi, poljoprivrednim usevima i objektima javne namene u javnoj svojini zbog jakih kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova u maju i junu ove godine.

Na sednici je doneta i Odluka o izmeni Odluke o utvrđivanju dvorca Nojhauzen u Srpskoj Crnji za spomenik kulture, kojom se naziv spomenika „Dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji“ menja u „Dvorac u Srpskoj Crnji“.

Naziv ovog spomenika promenjen je pošto je neodgovarajuće da u njemu stoji ime naručioca gradnje Franca Nojhauzena, visokog oficira nemačke okupacione vojske, obaveštajca i generala, koji je tokom Drugog svetskog rata bio predstavnik okupatora, a posle rata osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se najboljim studentima omogući obavljanje studentske prakse u državnim organima i javnim službama, sa ciljem da se studenti visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač Republika Srbija, motivišu, a najboljima omogući obavljanje studentske prakse u državnim organima i javnim službama uz plaćanje naknade.

Obavljanje studentske prakse na većini visokoškolskih ustanova predviđeno je nastavnim planom i programom za letnji semestar, koji je u toku.

Vlada Srbije imenovala je dr Nenada Bjelicu za vršioca dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

 

https://radiomedvedja.com/uzivo/?fbclid=IwAR363BxomMSUeHE0vXJWphZS2f_ooWUq8Y3pNMGR-UcuLFj9bSvGMAmhBAw

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top