USPEŠNA ŽENA Danijela Živković vlasnik Agencije Živković N&N

Biti uspešan i ostvaren u poslu nije uvek lako, posebno za žene koje se i dalje bore sa rodnom diskriminacijom u svim sferama. Ipak, lična satisfakcija koja dolazi iz svakog našeg ličnog postignuća, bilo ono malo ili veliko, i više je nego vredna da istrajemo kroz sve izazove, koji su pred nama u vremenu koje dolazi, kojim god se zanimanjem bavili, jer uspešne žene tako razmišljaju. U okviru projekta Uspešne žene koji je podržao Grad Leskovac, a koji realizuje portal Info centar Jug, na ovu i druge teme razgovaramo sa Danijelom Živković vlasnicom knjigovodstvene Agencije Živković N&N.

ICJ: Da li uspešne žene danas u svetu biznisa imaju jednu zajedničku stvar a to je znanje?

Naravno da se slažem. Žene danas, što je i veoma primetno jesu uspešnije, i to možete videti kada je u pitanju bilo koja sfera posla, pa na kraju krajeva žene su čak i veoma uspešni sportski komentatori. U ovom poslu kojim se ja bavim a to su knjigovodstvene i računovodstvene usluge takođe postoji veliki broj uspešnih žena. Sve moje koleginice koje znam, rade ovaj posao veoma uspešno dugi niz godina, kao i ja sada već preko dvadeset godina, i mogu da kažem da su to uglavnom jake i uporne žene koje lako ne odustaju, i da za sve njih postoji samo naporan rad koji po završetku posla uglavnom rezultira uspehom.   

ICJ: Bez truda, upornosti i motivacije u bilo kom poslu, ne možemo da očekujemo uspeh, jer na kraju krajeva bez tih osobina koja su nekako  najvažnije ne možemo da očekujemo napredak u poslu?

Moram da kažem, da sam sama sebi najveći motivator, sama sebe kritikujem i samu sebe guram napred ne očekujući da mi neko kaže šta bi trebala ili morala da odradim, ja to već unapred znam, dovoljno je da pogledam svoj notes u kome postoji poslovni plan koga se svakodnevno pridržavam od kada radim ovaj posao. Nekako sam navikla samu sebe, da već danas razmišljam unapred, i o tome šta me očekuje već sutra a potom i narednih dana, kako bi svi klijenti sa kojima radim bili na vreme ispoštovani, jer na kraju to je ono za šta nas plaćaju.

ICJ: Kako je izgledao vaš put do uspeha i sa kojim preprekama ste se susretali i sa kojima se možda i danas susrećete?

 Počeci u mom poslu bili su veoma teški, kada sam krenula da radim bila sam sama, i mogu vam reći da sam prvih šest meseci odnosno godinu dana bila bez ijednog klijenta, radila na polovnim kompjuterima i sedela na plastičnim stolicama u kancelariji, nisam imala ni za svoje doprinose, i to je period koji je ziasta bio veoma težak, kako za mene lično tako i za moju porodicu. Tek nakon izvesnog vremena kada postanete vidljiviji i kada potencijalni klijenti čuju za vas, da posedujete znanje i da imate dobre rezultate, počinju da dolaze i vremenom postaju vaši stalni klijenti. Sada je situacija potpuno drugačija, imamo priliku da putem raznih projekata konkurišemo za određena bespovratna sredsta koja nam omogućavaju da osavremenimo tehniku i opremu na kojoj radimo, ubrzamo proces svog rada, kao i da zaposlimo nove ljude. 

 ICJ: Kako biste afirmisali pripadnice ženskog pola da se upuste u poslovne i druge poduhvate i da i same uspešne?

 Moj savet je da ne odustaju nikada, ne postoji opcija koja se zove odustajanje, čak i kada je najteže, jer baš tada morate najviše. Mislim da su žene te, koje mogu da se izbore sa svim preprekama na koje naiđu kako u svakodnevnom životu tako i u poslovnom svetu, zato je moj savet samo napred i uspeh će svakako doći u određenom trenutku. Jer prepreke su sastavni deo kako našeg života, tako i posla, ali sve se u jednom trenutku reši, jer ne postoji problem koji nema rešenje, i mislim da se uvek pronađe način da se jednostavno ide dalje. 

 ICJ: Koliko je teško ženi da uspe u tradicionalno muškim poslovima poput preduzetništva, kada se od njih to ne očekuje?

 Mislim da je sada u ovom trenutku, mnogo lakše nego možda pre desetak godina, jer se mnogo stvari promenilo, i smatram da su žene danas nekako hrabrije u tome da preuzmu inicijativu i odgovornost za sve što rade, za sopstveni uspeh, za porodicu i da žene danas stvari veoma dobro drže pod kontrolom.

ICJ: Šta vas motiviše na toliku posvećenost poslu i šta vas pokreće?

Prvenstveno me pokreće to što radim posao koji volim i koji umem dobro da radim. Nakon završenog školovanja odmah sam počela da radim i to punih sedam godina u jednoj knjigovodstvenoj agenciji, gde sam dodatno kroz praksu nadogradila svoje znanje, nakon čega sam ipak odlučila da postanem samostalna i otvorim svoju agenciju i stvorim sopstveni biznis. Naravno konstantna edukacija i dalje  usavršavanje su neophodni u svakom poslu, pa i u našem, gde često dolazi do određenih promena koje morate da primenite kroz posao.

ICJ: Da li su po vašem mišljenju očekivanja od savremene žene u 21. veku ogromna?

Mislim da su očekivanja ogromna. Svi očekuju nešto od vas najpre porodica, suprug, deca i na kraju klijenti, da sve bude odrađeno, da pritom uvek budeš sređen, da odeš na posao, svima budeš na usluzi, uvek dostupan i da sve bude u roku i na vreme. Mislim da sve može da se postigne, ako ste dobro organizovani ali isto tako mislim da bez pomoći porodice, razumevanja, kompromisa, tolerancije i podrške to prosto nije moguće stići. Da nije bilo podrške mog supruga i podrške kolega koju imam od samog početka, mislim da mnoge stvari ne bi bile ovakve kakve jesu danas. Zato stižemo sve i svi naši klijenti izađu zadovoljni iz agencije.

ICJ: Da li postoji dovoljan broj žena lidera u Srbiji, ili bi trebalo da ih ima više?

Mislim da ih i sada ima puno i to u svim poslovnim granama, i da su veoma inovatine, ali isto tako smatram, da to možda i nije dovoljno, da bi trebalo da ih bude još više. Važno je da buduće uspešne žene a sutra možda i lideri, vremenom i učenjem shvate, da ne treba da odustaju kada im neko kaže ne, da se nikada ne osvrću i analiziraju prošlost, već da uvek gledaju napred i šta je još potrebno da urade da bi bile tamo gde žele da budu.

ICJ: Sa čime se suočavaju uspešne poslovne žene u Srbiji?

Mislim da je u nekim prethodnim godinama bilo zaista puno izazova i prepreka za žene, ali se to u određenom trenutku promenilo, i to na bolje i mislim da sada same žene mnogo bolje reaguju i odgovaraju, kako na poslovne izazove tako i na sve ostale stvari koje sa sobom nosi preduzetništvo i sopstveni biznis.

ICJ: Kada se okružiš ženama koje te inspirišu da li i sama postaješ jedna od njih?

Da mislim da su žene sjajni motivatori, jer uspešna žena jeste i biće uvek primer nekoj drugoj ženi, da i ona bude još bolja u svom poslu, a samim tim i ekonomski stabilnija i sigurnija u koracima koje pravi na svom poslovnom putu koji je vodi ka uspehu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top