U Vizitorskom centru Teodora nastavljen Naučni skup „Kulturno istorijska baština juga Srbije“

Danas je u Vizitorskom centru Teodora nastavljen Naučni skup „Kulturno istorijska baština juga Srbije“ na kojem su učestvovali predstavnici  Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Narodnog muzeja u Leskovcu, Arheološkog instituta u Beogradu i predstavnici Opštine Lebane.

Prisutne je najpre pozdravio domaćin današnjeg skupa, predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović.

“ I ako su istraživanja na lokalitetu Caričin grad počela još 1912. godine na ovom mestu i Lebanu uopšte, do danas nije bilo značajnijeg naučnog skupa čija je tema Justinijana prima, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Sama ta činjenica naravno ne govori o nezainteresovanosti naučne i stručne javnosti za ovaj lokalitet, naprotiv, već o nedovoljnoj saradnji naučnih ustanova sa lokalnom samoupravom, što je za posledicu imalo nedovoljnu i neadekvatnu promociju ovog arheološkog bisera. Dok je u drugim delovima Srbije država ulagala i ulaže značajna sredstva za promociju Viminacijuma ili Sirmijuma, Medijana, Gamzigrada ili tvrđave Golubac na primer, dotle je naš Caričin grad decenijama ostajao sa strane i ako su ovde godinama dolazili poznati naučnici i studenti iz cele Evrope. Zbog toga , mi iz lokalne samouprave, na ovaj skup gledamo kao na prekretnicu. Na prekretnicu u boljem razumevanju i saradnji pre svega sa Narodnim muzejem u Leskovcu, zbog čega sam veom zahvalan direktorki leskovačkog muzeja i direktoru Instituta za savremenu istoriju, Momčilu Pavloviću“ – kazao je Bogdanović.

„Da bi rezultati na promociji Caričinog grada bili vidljivi neophodan je zajednički rad, sinhronizacija aktivnosti i promišljen nastup. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete lokalitetu Caričin grad, obećao je značajna ulaganja države u opremanju samog lokaliteta ali i Vizitorskog centra što nas obavezuje da od ovog mesta napravimo centar za okupljanje arheologa, vizantologa, istoričara iz čitave Srbije, regiona i Evrope ali i turista koji su tek odnedavno počeli da otkrivaju značaj Justinijane prime. Izgovora više nema jer sve ostaje na nama, na našoj veri u uspeh i sposobnost da pokažemo da znamo i možemo, i da ćemo učiniti sve da Caričin grad bude na listi Uneska kao deo svetske kulturne baštine“ – kazao je Bogdanović.

Nakon obraćana domaćina ovog skupa Ivana Bogdanovića, predsednik opštine Lebane, prisutnima se obratio profesor dr Momčilo Pavlović koji je tom prilikom naglasio da: „Jug Srbije ima šta da ponudi. Zato sam danas ovde da podržim i podstaknem na sistematsko i kontinuirano izučavanje ukupne baštine juga Srbije od etnologije, arheologije, istorije i drugih nauka, kao i da uključimo što veći broj institucija i pojedinaca. Dolaskom u Vizitorski centar Teodora, prvo što mi je palo na pamet je sledeće, ono što ima Narodni muzej u Beogradu, ono što je odneto odavde, podhitno treba pokrenuti postupak replike i vraćanja eksponata Narodnom muzeju Leskovac a po logici replike tih stvari trebalo bi postaviti i ovde u Vizitorskom centru. Ako napravite dobre sadržaje, dobre arheološke kampove koji mogu biti međunarodni i puno drugih sadržaja kakve imaju drugi lokaliteti u svetu, ja misli da bi Caričin grad mogao da bude finansijski samoodrživ a kasnije i da donosi određene prihode“– kazao je u svom izlaganju profesor Momčilo Pavlović ponudivši svaki vid pomoći, lokalnoj samoupravi, u ime Instituta za savremenu istoriju.

   

   

   

Profesor doktor Momčilo Pavlović, kazao je da je Caričin grad svetska referenca, koja prevazilazi lokalne i srpske okvire i to je tačka koju mi možemo da ponudimo čitavom svetu.

   

Učesnici Naučnog skupa po završetku sastanka obišli su lokalitet Caričin grad.

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top