U svetu se danas obeležava Dan voda

U svetu se danas obeležava Dan voda, a tim povodom Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine

poručuje da se voda mora štedeti i čuvati, jer je to jedan od kapitalnih resursa.

Svetski dan voda uveden je 22.marta 1992. godine odlukom UN, a sa željom da se podseti na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi, navodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite zivotne sredine.

Voda pokriva 71 procenat zemljine površine, ali je samo 2,5 procenata svih vodnih resursa pijaća voda.  Raspoložive količine pijaće vode se konstantno smanjuju zbog porasta potrošnje, zbog različitih zagađenja, ali i lošeg gazdovanja.  Procene su da već sada skoro milijardu ljudi na svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Procene su i da će u narednoj deceniji potrošnja vode rasti i da će 2025. godine potrošnja biti povećana za 58 procenata u odnosu na sadašnju. Zato čista pijaća voda se smatra kapitalnim resursom svake zemlje.

Kako se navodi, Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi. Dalji razvoj javnog sistema vodosnadbevanja koji će za naše građane značiti siguran pristup kvalitetnoj i zdravstveno bezbednoj vodi za piće jedan je od prioritetnih vodoprivrednih ciljeva Srbije. Od izuzetne važnosti je racionalno korišćenje vodnih resursa, kao zaštita od različitih izvora zagađenja voda i vodotokova.  Zato  naša poruka i danas treba da bude jasna. Vodu moramo da štedimo i da čuvamo. Svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top