U Srbiju stiglo pola miliona doza vakcina „Sinofarm“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala je danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, zajedno sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo, novi kontingent od 500 hiljada doza kineskih vakcina „Sinofarm“.

Brnabić je u izjavi za novinare istakla da je samo iz Kine u Srbiju dopremljeno 2,5 miliona vakcina, a da vakcina svih ostalih proizvođača imamo nešto manje od milion.

Ona je navela da ćemo, sa sutrašnjom isporukom od 106.420 vakcina proizvođača „Fajzer-Biontek“, imati ukupno 3,5 miliona vakcina, dodavši da smo sve vakcine platili, kao i sve koje smo dobili iz Kovaks sistema.

Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz te zemlje i kompanije „Sinofarm“ izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, ohrabruje činjenica da je u našoj zemlji 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisano barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze, pri čemu nam je cilj da do kraja aprila oko 40 odsto punoletnih građana primi prvu dozu cepiva.

Brnabić je rekla da je posebno raduje podatak, koji je videla jutros, a važan je za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano više od 51 odsto stanovništva.

U starosnoj grupi preko 75 godina imamo 42 odsto vakcinisanih. To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da, pre svega, zaštitimo te dve starosne kategorije, kao i hronične bolesnike, kako bismo smanjili pritisak na zdravstveni sistem, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je ocenila da je Srbija postigla odlične rezultate u vakcinaciji zahvaljujući tome što je pitanje nabavke vakcine tretirala kao zdravstveno, a ne geopolitičko pitanje, uz uspešan proces digitalizacije.

Prema njenim rečima, u osnovi su dve važne stvari, od kojih je jedna činjenica da je to pitanje tretirano kao zdravstveno, a ne kao geopolitičko i da je razgovarano sa svim proizvođačima, sa Istoka i Zapada, vodeći računa prvenstveno o bezbednosti i efikasnosti vakcina.

Premijerka je, u tom smislu, istakla da je Srbija bila jedna od prvih pet zemalja koje su potpisale bilateralni ugovor sa „Fajzerom“ i prva u Evropi koja je potpisala ugovor sa kineskim „Sinofarmom“.

Kao drugu važnu stvar, ona je navela uspešan proces digitalizacije, u koji je, kako je istakla, mnogo uloženo u poslednjih četiri, pet godina.

To je omogućilo da napravimo sopstveni IT sistem, koji je obezbedio organizovanje efikasne, masovne vakcinacije i jednostavnu prijavu građana, naglasila je Brnabić.

Premijerka je potvrdila i da se radi istraživanje o efikasnosti, odnosno efektivnosti svih vakcina koje su u upotrebi u Srbiji.

Radi se istraživanje svih vakcina koje imamo i kojima vakcinišemo stanovništvo, radimo to i za Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i Astra Zeneka vakcinu i u ovom trenutku pokazatelji su veoma dobri, ukazala je ona.

Predsednica Vlade je, na pitanje da li se razmatra mogućnost da građani koji posle 40 dana od druge doze nisu razvili dovoljan nivo antitela prime treću dozu kineske vakcine, rekla da bi sve što se tiče eventualne treće doze ostavila stručnim službama, koje savetuju Vladu i Krizni štab.

U ovom trenutku se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača, to će biti uzeto u obzir. Dakle, preporuka proizvođača i analize koje mi radimo – ALIMS, Krizni štab i naše nacionalno telo za imunizaciju, imaće uticaj na takvu odluku, objasnila je Brnabić.

Ambasadorka Čen Bo je ukazala na to da Kina, kao i Srbija, sprovodi proces masovne vakcinacije, tokom koje je do juče dato 140 miliona doza cepiva.

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu. Domaća potražnja za vakcinama je ogromna, ali smatramo da sve zemlje u svetu pripadaju jednoj sudbinskoj zajednici. Kineske kompanije su spremne da obezbede što više vakcina i drugim zemljama, poručila je ona.

Ambasadorka Kine je izrazila nadu da će novi kontingent kineske vakcine dodatno pomoći procesu izgradnje „imunog zida“ Srbije.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top