U Mijajlici kod Bojnika obeležen praznik i najavljena izgradnja crkve Svetog Pantelejmona (FOTO)

U selu Mijajlica kod Bojnika uskoro će početi izgradnja crkve Svetog Pantelejmona.

Meštani ovog sela okupili su se juče kako bi obeležili crkvenu slavu Svetog Pantelejmona i najavili početak izgradnje crkve a čvrsto obećanje za svu pomoć dobili su od predsednika opštine Bojnik, Nebojše Nenadovića i njegovih saradnika.

„Podržavam ovu akciju koju ste danas organizovali i prijatno sam iznenađen što vas vidim u ovako velikom broju. Nalazimo se na starim temeljima ove crkve i kao što je već rekao predsednik MZ u Mijajlici, Stanimir Dojčinović, lokalna samouprava je izdvojila neka novčana sredstva za izradu projektne dokumentacije i ispitivanje zemljišta ali pošto sve to nije odrađeno do kraja, stojim pred vama i dajem vam čvrsto obećanje da će lokalna samouprava izdvojiti mnogo više sredstava, ne samo za izradu tih projekata nego i za dalju izgradnju ove crkve. Mislim da ćemo se naredne godine, na ovaj datum, opet svi naći ovde ali u mnogo boljim uslovima, nego li danas. Ulična rasveta u Mijajlici je urađena skoro u celom selu, ostale su još dve mahale ali će do kraja ovog meseca i te dve mahale dobiti uličnu rasvetu. Ne bih sada licitirao sa ciframa ali verujem da lokalna samouprava može da odvoji, do kraja godine, milion dinara za izgradnju ove crkve“ – kazao je Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik što su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Predsednik saveta MZ Mijajlica, Stanimir Dojčinović zahvalilo se svima koji su danas prisustvovali slavi a pre svega predstavnicima lokalne samouprave, predsedniku opštine Bojnik, Nebojši Nenadoviću, profesoru doktoru građevinskih nauka Slavku Zdravkoviću, predsednicima MZ ,kao i medijima Televiziju 4S i portalu Info centar juga.

„Zahvalio bih sve svim građanima koji su stali uz Savet MZ i čvrsto podržali ovu inicijativu kako bi realizovali ovaj dan. Prema nekim nezvaničnim podacima, crkva je sagrađena u VI veku i svake godine na današnji dan se okupljao narod i služena je liturgija. Crkva je kasnije porušena ali nema podataka ko je srušio ovaj sveti hram. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi na čelu sa predsednikom Nenadovićem, prošle godine dobili smo novac za istraživanje ovog zemljišta a danas na ovaj sveti praznik i sveto mesto, želimo da najavimo i ozvaničimo početak izgradnje ove crkve“ – kazao je Stanimir Dojčinović, predsednik saveta MZ u Mijajlici.

Ruskinja Galina Filipović koja već 15 godina živi sa suprugom u Mijajlici kaže da su Rusi i Srbi braća i sestre koje ujedinjuje hrišćanska pravoslavna vera. Ona je o selu Mijajlici, kao i o meštanima imala samo reči hvale.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su juče Svetog Pantelejmona – velikomučenika i iscelitelja, zaštitnik je zdravstvenih radnika i esnafska slava farmaceuta.Rodom iz Nikomidije. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvi prilikom vodoosvećenja i osveštavanju ulja. Kao mlad izučavao je lekarske nauke. Jednom ga je pozvao sveštenik i krstio ga, nakon čega je Pantelejmon uspeo da izleči slepog čoveka. Lekari su ga tada, verovatno iz zavisti, optužili kao hrišćanina i morao je na sud pred cara Maksimilijana.  Pred njim je izlečio jednog čoveka od dugotrajne bolesti. Pantelejmonovo čudo i isceliteljska moć privukli su mnoge ljude hrišćanstvu. Kada ga je car stavio na muke, više puta mu se javio Bog i spasao ga. Nisu mogli da ga ubiju, jer se mač lomio, dok on sam nije rekao da ga poseku.  Posečen je jula 304. godine pod jednim drvetom masline, koja je postala puna ploda. Za Pantelejmonove mošti koje se čuvaju na Svetoj gori se veruje da su čudotvorne, kao i njegova ikona. Lečio je slepe, mučene i siromašne. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

„Danas smo se okupili, kako bi proslavili Svetog Pantelejmona, da počnemo graditi hram Svetom Pantelejmonu i da se Bogu molimo za selo Mijajlicu“ kazao je jerej prekopčelački, Nebojša Stojanović a zatim presekao kolač. Domaćin ovogodišnje slave Svetog Pantelejmona bilo je celo selo, dok će naredne godine domaćin slave biti Jovan Vasić iz Mijajlice.

 

FOTO GALERIJA:

(Info Centar Juga)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top