Temelji Pošte Srbije postavljeni pre više od 200 godina

Stručna delegacija Pošte Srbije posetila je danas Veliki Borak, naselje u opštini Barajevo, gde je, prema dostupnim istorijskim podacima, tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813) ustanovljena prva poštanska služba na teritoriji današnje Srbije.

Prema ovim podacima, smatra se da je kuća Milovanovića u Velikom Borku bila prvo poštansko zdanje korišćeno za potrebe organizovanog prenosa pošiljaka. Istorijski izvori navode da je Skupština, koja je održana u Borku 1805. godine u prisustvu svih narodnih starešina, između ostalog, raspravljala i o zavođenju i uređenju pošta, što je uspostavilo temelje organizovane poštanske službe, koja je, kako se smatra, u vidu prve pošte počela s radom u kući Milovanovića u ovom selu.

„Ovi istorijski podaci bacaju potpuno novo svetlo na istoriju poštanskog saobraćaja u Srbiji, koja se trenutno vezuje za 1840. godinu kada je otvaranjem prve pošte u Beogradu, počeo s radom javni poštanski saobraćaj u Srbiji nakon oslobađanja od turske vlasti. Imajući u vidu da je do današnjeg dana pošta ostala stub komunikacija i simbol povezanosti među ljudima, ali i stub povezivanja građana, poslovanja i države Srbije sa svetom, želimo da utvrdimo tačne istorijske činjenice i time dodatno osvetlimo nesumnjiv istorijski značaj poštanske delatnosti za razvoj srpskog društva“, izjavio je u Velikom Borku, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Pored kuće Milovanovića u Velikom Borku, tokom Prvog srpskog ustanka, kao prvi zvanični začeci poštanskog saobraćaja u Srbiji, korišćene su turske menzulane pod kontrolom ustanika, preko kojih se odvijala komunikacija među ustanicima, kao i prenos pisama sa Srbima van Srbije (u Austriji i Trstu), sa Crnom Gorom, trgovcima od
kojih su nabavljali oružje i hranu, a vršen je i veliki prenos diplomatskih pisama sa Turskom, Austrijom i Rusijom.

Foto: Pošta Srbije/Tijana Rajković

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top