Tanja Živković: Ništa se u životu ne dešava slučajno

Akademske veštine ili koeficijent inteligencije nisu, sami po sebi, ono što može da predvidi budući uspeh, već je kombinacija strasti i istrajnosti ono što čini uspešne ljude posebnima. Oni imaju snagu karaktera, a ljudi sa izraženim karakterom imaju i izražene osobine a to su: interesovanje, praktičnost, svrhu i nadu. Talenat je to koliko brzo vaše veštine napreduju kada u njih uložite određeni napor. Dostignuće je ono što se dogodi kada upotrebite te stečene veštine, a uloženi napor dvostruko važniji od talenta ili veština jer naporan rad pobeđuje talenat. Suprotnost nestrpljenju nije strpljenje, već mudrost. Strpljenje je sposobnost da tolerišemo čekanje i kontrolišemo emocije kada je potrebno da se suočimo sa poteškoćama. Strpljenju se učimo, to je veština koja može da se savlada i pored toga što nam se, iz dana u dan, čini da ga imamo sve manje. U okviru projekta Uspešne žene koji je podržala Opština Lebane, a koji realizuje portal Info centar Jug, razgovaramo sa vlasnicom Turističkog gazdinstva za smeštaj gostiju Tanjom Živković.

Tanja Živković

Koje su osobine presudne za uspeh u poslu, gde pronalazi motivaciju i da li  smatra da su žene danas u svetu biznisa jače nego ikada, i šta ih na kraju dana sve to povezuje, naša sagovornica Tanja Živović kaže.

 TŽ: Da, naravno. Jake su jer pored znanja koje niko ne može da im ospori, one su danas i  mnogo sigurnije u sebe ali i odlučnije kada je uspeh u pitanju. Uspeh ne dolazi sam, tu je potrebno uložiti  mnogo rada i truda ali i imati sreće. U svemu što radim dajem svoj maksimum i kada nesto rešim ne štedim sebe. Dovoljno je samo da rešim i to je to, veći motiv od toga mi ne treba.

A kako je izgledao njen put do uspeha i da li je na njemu nailazila na prepreke i ako jesta, na koji ih je način prevazilazila, naša sagovornica kaže.

: Svakoj ženi čime god da se bavi svaki početak je težak, naročito ženi koja živi u maloj sredini. Ja sam lično menjala i delatnosti i zanimanja i uvek u svemu nalazila ličnu satisfakciju. Na loše komentare ili bilo kakve osude se nikada nisam obazirala, podrška moje porodice je ono što mi je davalo vetar u leđa, i ništa mi više nije bilo bitnije od toga.

Kako biste afirmisali druge pripadnice ženskog pola da se upuste u poslovne i druge poduhvate i da i same postanu uspešne kao vi, a da se pritom ne obaziru na kritike i mišljenja okoline?

TŽ: Mislim da su generacije žena koje dolaze pametnije, elokventnije i informatički pismenije… samo je potrebno da imaju jaču volju, i da ne dozvole da ih sredina potopi, već da se uzdignu visoko iznad svega kao uspešne mlade žene, i da veruju u to što žele.

Tanja Živković

Na pitanje da li je i koliko čak i danas teško ženama da uspeju u tradicionalno muškim poslovima, poput preduzetništva ili turističkog gazdinstva i šta je motiviše na ogromnu posvećenost poslu kojim se bavi, naša sagovornica kaže.

TŽ: Žena ako ima pametnog muškarca koji je prati i podržava u svemu, jednostavno ima sve, i lako joj je da ostvari sve što zamisli, a samim tim joj je i uspeh neminovan, u suprotnom, ako je bilo ko sputava, ili nipodaštava vrlo je teško da se izbori sa tim. Što se tiče drugog dela pitanja, možda moj karakter ili vaspitanje. Mislim da žena treba da bude i dobra žena i prijateljica i komšinica i koleginica, možda zvuči komplikovano, ali ako si dobro organizovan, provodiš vreme sa porodicom, družiš se sa prijateljima, uživaš u dobroj knjizi, onda ti je ispunjen dan, a samim tim i život.

Da li su po vašem mišljenju očekivanja od savremene žene u vremenu u kome živimo ogromna

 TŽ: Žena sama sabi daje veće zadatke pa su samim tim i očekivanja veća. Nadmećemo se i stalno vodimo borbu ravnopravnosti, pa smo tako postale superiornije u svemu.

Da li postoji dovoljan broj žena lidera u Srbiji?

TŽ: Ima ih dovoljno, Srbija je mala zemlja sa mnogo uspešnih žena u svim oblastima, ali  nije na odmet da ih ima još više.

Sa čime se po njenom mišljenju suočavaju uspešne poslovne žene u Srbiji, i da li je okružena ženama koje je svojim prisustvom inspirišu i motivišu Tanja kaže.

TŽ: Uglavnom sa sujetom neuspešnih muškaraca.A što se tiče okruženja, da potpuno se slažem da uspešne žene motivišu i inspirišu jedna drugu. Ne kažu slučajno, s kim si takav si, jer nekako su takve žene zapravo pokretači mnogih stvari, i onda vas zaista na taj način motivišu i dođete do tačke da sami sebi kažete kad je uspela ona, uspeću i ja.

Navedite nam tri imena žena koja su po vašem mišljenu uspešne i mogu biti primer drugim ženama?

TŽ: Ana Brnabić, Dubravka Đedović i Mirjana Bobić Mojsilović.

Koju poruku biste uputili ženama koje teže ka poslovnom uspehu?

TŽ: Odlučnost, istrajnost i sigurnost uvek i u svemu, time se vodite i idite ka cilju.

Vaš životni moto je?

TŽ: Ništa se u životu ne dešava slučajno.

Vlasnica Turističkog gazdinstva namenjenog za smeštaj gostiju Tanja Živković, kaže da se smeštajni kapaciteti  njenog seoskog domaćinstva, nalaze u Novom selu na samo 4 kilometra od Lebana, na nadmorskoj visini od 400 metara. Ovo mesto, prema njenim rečima, idealno je za prodične ljude kao i za decu koja svoju razonodu za igru mogu pronaći u velikom i bezbednom dvorištu, punom mira, tišine kao i bogate netaknute prirode zbog koje se i odlučila da se ovim poslom bavi. 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top