Svi treba da znamo – Slučajevi zloupotrebe interneta

Tokom realizacije projekta „Svi treba da znamo“ redakciji Info Centra Juga su se na Javni poziv javljale osobe koje su direktno trpeli neki od vidova zlostavljanja putem interneta.

Iako je poziv bio usmeren ka mladima, javljale su nam se i osobe starije dobi. Preko 80% onih koji su se javila sa svojim negativnim iskustvima bile su osobe ženskog pola.

U najvećem broju slučajeva, zloupotreba se odnosila na negativne i učestale komentare na objave putem društvenih mreža i slanje ličnih poruka neprimerenog sadržaja. Kod osoba ženskog pola, najčešća je situacija da se komentarišu odredjeni delovi tela, a većina komentara i poruka, po mišljenju naših čitalaca, imalo je direktnu ili indirektnu seksualnu konotaciju.

Što se tiče dece, najčešće rešenje problema bilo je blokiranje uznemirivača i onemogućavanje direktne komunikacije sa istim. Dve majke su nam objasnile kako su se njihova deca ponašala za vreme dok su na ovaj način bila uznemiravana. O jednom slučaju smo opširno već pisali, a drugi, zbog sličnosti sa objavljenim člankom, smo izostavili. U ovom, drugom slučaju, devojčica je bila uznemiravana od vršnjaka, koji je, nakon što je blokiran, pravio lažne profile i slao poruke neprimerene sadržine. Nakon što je devojčica prestala da prihvata zahteve za prijateljstvo od nepoznatih osoba, posle par nedelja, vršnjak je odustao i to bez intervencije roditelja, škole i sličnog.

Informacije koje smo prikupili tokom realizacije ovog projekta, govore nam da se slučajevi zloupotrebe interneta kod nas najčešće dešavaju putem društvenih mreža, da su počinioci najčešće vršnjaci, da mladi obično sami reše ovaj problem blokiranjem izvršioca ili čak i povlačenjem sa društvenih mreža. Retko se dešava da se u rešavanju problema uključe roditelji, psiholozi, obrazovne ili druge državne institucije iz razloga što žrtve o ovome ćute ili prihvataju dešavanje kao nešto normalno u današnjem svetu.

Iz tih razloga, teško je ustanoviti stvaran broj slučajeva zlostavljanja i zloupotrebe interneta, povoda za uznemiravanje i posledica koje trpe mladi i deca od strane vršnjaka i starijih korisnika interneta.

I, kako nam je rekao gospodin Boban Zdravković, Potparol PU Leskovac:

“Najvažnije je razviti svest kod dece da mogu biti zloupotrebljena na internetu, odnosno u svakodnevnoj komunikaciji na internetu. Ono što je evidentno, jeste da deca sve više i u sve ranijoj starosnoj dobi koriste internet, što je dobro kada se on koristi za sticanje novih znanja, obrazovanje, razmenu korisnih informacija i slično. Nadamo se da će dobrom pripremom i dobrom edukacijom biti smanjena zloupotreba na minimum.

Bitno je da deca prepoznaju i znaju kada su objekti napada, kada su njihova prava zloupotrebljena i da budu osnažena, kao i njihovi roditelji, da sve te slučajeve prijave nadležnim institucijama. “

Stav redakcije “Info Centra Juga” je da na rešavanju ovog problema treba raditi sistematski, sadejstvom roditelja, obrazovnih institucija, policijskih i sudskih organa, medija, udruženja civilnog sektora i svih ostalih koji mogu da pomognu da se u današnjem svetu interneta i neverovatno brze komunikacije zaštite deca i mladi.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top