Svetski dan nauke obeležen u Medveđi

Svetski dan nauke se svuda u svetu obeležava 10. novembra, a odlukom Uneska cela sedmica je posvećena nauci, miru i razvoju. Ovaj datum je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Opština Medveđa je u organizaciji Kulturnog centra, kao nosioca obeležavanja svetskog dana nauke, zakazala u skupštinskoj sali predavanje na temu “ Štetno zračenje-nevidljivi ubica, prirodno i veštačko zračenje i preventivne mere protiv štetnog dejstva zračenja na sva živa bića.” Predavanje je bilo otvorenog tipa, a prezentaciju sa ovom temom održao je Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog, istraživač i zagovornik alternativne medicine.

Nebojša Arsić se prisutnima zahvalio na odazivu i zainteresovanosti mladih da se edukuju na temu današnjeg predavanja.

“Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica UNESCO-a, 2011. godine, odlukom Vlade, ustanovljen je i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle. Ličnu zahvalnost dugujem radiologu, Ivanu Miloševiću na velikom entuzijazmu i promovisanju zdravog života, kao i na redovnoj poseti našoj opštini povodom bitnijih događaja iz svog domena. Naša je želja da idemo u korak sa naučnim dostignućima i pratimo dešavanja na tom polju. Imamo inteligentnu decu koja su gladna za znanjem, koju samo treba usmeriti u prave obrazovne institucije i koja će, nadam se, jednog dana postići veliki uspeh. Današnja tema je jako zanimljiva, jer je zračenje svuda oko nas i svi smo izloženi štetnim zracima” – rekao je predsednik opštine, dr Nebojša Arsić.

Radiolog, Ivan Milošević upoznao je prisutne sa oblicima zračenja kojima smo svakodnevno izloženi. Postoje zračenja iz prirode koja nam dolaze od Sunca, iz dubine zemlje, ali i ona zračenja koja je čovek sam izumeo, poput toplotne i svetlosne energije. Iako je široj javnosti poznato da je X zrake otkrio Rengen, i da su po njemu dobili ime rengen zraci, pronalazak je zapravo našeg najpoznatijeg naučnika, Nikole Tesle koji je slavu prepustio drugome, a on je svoj rad usmerio na veća naučna dostignuća. Zahvaljujući napredovanju u svetu nauke, čovek je video dosta koristi, ali i štete po zdravlje ljudi. Zračenje se koristi u medicini kod raznih tumora, a štetno dejstvo uočeno je kada su naglo počeli da umiru lekari koji su radili za rengenom.

Čovek je zloupotrebio to zračenje jer je stvorio nuklearnu bombu. Usled ljudskog faktora došlo je i do Černobiljske nuklearne nesreće kada je eksplodirao jedan reaktor i napravio najveću ekološku nuklearnu katastrofu. Ranije su zračenja prolazila kroz razne barijere kojih sada nema. Vodeni omotač Zemlje više ne postoji i Ozonski omotač je oštećen, pa sva štetna zračenja prodiru direktno pod kožu. Leti je ta izloženost mnogo veća, i otud saveti lekara da se u periodu najvećeg ultravioletnog zračenja, od 10-16 časova izbegava direktno izlaganje suncu. “ Veštačko sunce” ili solarijum ima 20 puta veće ultravioletno zračenje.
Predavač je zatim predavanje usmerio na radioaktivnost kućnih aparata, mobilnih telefona, mikrotalasnih peći, ali i na preventivne mere, zdrav život, zdrave navike, kao i značaj lekovitog bilja koje neutrališe zračenje. Savet je da okruženje u kom boravimo duži deo dana i svoja dvorišta, obogatimo zelenilom. Za kuću se savetuju biljke koje imaju oble pune listove, a za dvorište zimzelena stabla koja sakupljaju zračenje, poput breze, bora i šimšira. Interesantno je da nakon Černobiljske katastrofe, jedina biljka koja je opstala bila bokvica, kao jako otporna, pa se savetuje njena konzumacija za čišćenje organizma od štetnih otrova.

Uz reči da „bolest ne krasi čoveka“, i da je „zdravlje najveće bogatstvo, ali da nije neiscrpno i da ga treba čuvati“, radiolog Ivan Milošević je završio predavanje.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top