Svečana sednica Predsedništva SKGO-a posvećena sedamdesetogodišnjici rada ove organizacije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je danas u Šidu Svečanom sednicom Predsedništva, osmom po redu, obeležila 70 godina postojanja i rada.

U uvodnom delu sednice obratio se predsednik SKGO-a i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, čestitao jubilej i kazao:

„Ova sednica Predsedništva ima svečani karakter, jer je deo procesa obeležavanja 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština. U beogradskom Domu sindikata je, 20. i 21. aprila 1953. godine, održan skup pod nazivom „Konferencija gradova Jugoslavije”. Na njemu su se okupili predstavnici dvadesetjednog najvećeg grada ondašnje države, među kojima i šest gradova iz tadašnje Narodne Republike Srbije, a to su bili Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Priština i Subotica.

Ovaj skup održan je u vremenu obnove i izgradnje posle Drugog svetskog rata. Pored uobičajenih poslova lokalne samouprave, ona je u to vreme bila zaokupljena velikim građevinskim projektima, posebno u stanogradnji i izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture. To je bilo posledica velikih demografskih promena, uslovljenih ubrzanom industrijalizacijom i urbanizacijom. U nadležnosti lokalne samouprave bilo je i organizovanje snabdevanja stanovništva hranom i drugim neophodnim potrepštinama“.

U uvodnom delu Cvetanović je kazao da se SKGO uvek bavila važnim temama, i naglasio da se danas bavi doslovno svim oblastima nadležnosti i poslova lokalne samouprave i to kroz dva načina rada – jedan je neposredna podrška svom članstvu, odnosno sveobuhvatna podrška izgradnji njihovih kapaciteta, a drugi način je zastupanje interesa i potreba opština i gradova pred organima Republike Srbije.

„Želim da na kraju još jednom svima nama čestitam ovaj veliki jubilej – 70 godina naše organizacije. Mislim da svi možemo da budemo ponosni na organizaciju kakvu danas imamo i na ulogu koju ona ima u našem društvu i državi, a ja sam lično ponosan na veliku čast da predsedavam Stalnom konferencijom u trenutku ovog važnog jubileja. Ne znam da li su vizionari koji su je osnovali mogli znati i očekivati da će ona trajati i uspešno delovati već sedam decenija, ali je danas jasan njen doprinos i neophodnost njenog postojanja. Zato pozivam da svi mi na dostojan način nastavimo veliko delo naših prethodnika i da damo sve od sebe da Stalna konferencija gradova i opština nastavi da radi, napreduje i ostvaruje značajne rezultate i u decenijama koje dolaze“.

Imajući u vidu da SKGO i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imaju dugogodišnju partnersku saradnju na polju jačanja položaja lokalnih vlasti i ostvarivanju reformi na nivou celog sistema lokalne samouprave danas su se obratili i Čedomir Rakić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Zoran Semenović, predsednik opštine Šid, domaćina današnje sednice.

Nakon uvodnog, sednica je nastavljena radnim delom na kojem su prisutni razmatrali i usvojili dokumenta od značaja za rad i funkcionisanje organizacije. Radilo se po osam tačaka dnevnog reda.

Učesnici zasedanja obišli su i Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“, kao i galeriju slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top