Stefanović: Povećati bezbednost starijih sugrađana

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da je bezbednost u saobraćaju, ali i ukupna sigurnost najstarijih sugrađana, od izuzetne važnosti za srpsku policiju, zbog čega će se tom pitanju posvetiti posebna pažnja.
Stefanović je na tribini „Bezbednost starih u saobraćaju“, održanoj u Dnevnom boravku za stare u opštini Rakovica, naveo da statistika pokazuje da je približno polovina onih koji stradaju u saobraćaju starija od 65 godina i da su to uglavnom pešaci.

Upravo zbog te činjenice, kako je podvukao, segmentu bezbednosti starijih osoba moramo posvetiti izuzetnu pažnju.

Istovremeno, trebalo bi više raditi na tome da se uklone automobili sa trotoara, da vozači poštuju ograničenje brzine, ali i da novim pravilima i sagledavanjem onoga što penzioneri imaju kao probleme omogućimo da budu bezbedniji, poručio je ministar.

On je, podsetivši na to da MUP sprovodi projekat policija u zajednici, rekao da će taj projekat i redovne policijske patrole omogućiti penzionerima da se osećaju sigurno.

Prema njegovim rečima, policija u zajednici podrazumeva aktivnog policijskog službenika koji će posećivati najstarije sugrađane, koji će znati da postoji policajac koji patrolira njihovim krajem, kome će moći da se obrate i za koga će znati da će proveriti ono na šta su se požalili.

Stefanović je takođe ocenio da su statistički podaci o smanjenju kriminaliteta bolji u odnosu na prethodne godine, i dodao da su MUP-u važni i predlozi penzionera koji će omogućiti policiji da bude još efikasnija.

Scroll to Top