Starinsko spremanje krastavaca

 

  • krastavčići
  • sirće
  • so
  • ljuta papričica
  • nekoliko zrna bibera
  • lovorov list
  • nekoliko čenova belog luka
  • mirođija

Priprema
Treba izabrati što sitnije i tvrde krastavčiće. Očistimo peteljke i stavimo ih u hladnu vodu da odstoje 2 sata. Nakon toga izvadimo i obrišemo od vode svaki krastavčić. Ređamo ih uzduž i zbijeno u tegle. Dok slažemo krastavčiće ponegde stavimo malu ljutu papričicu, nekoliko zrna bibera, lovorov list, nekoliko čena belog luka i mirođiju. Pripremimo prokuvano, a potom ohlađeno sirće i so (na 1 litar sirćeta stavlja se oko 3 kašike soli).

U teglu koju smo napunili krastavčićima do vrha nalijemo pripremljeno sirće sa solju koliko može da stane u teglu a da krastavčići ne budu van tečnosti. Dobro zatvorimo teglu i kao i ostalu zimnicu čuvamo na hladnom mestu.

 

Scroll to Top