Srbija nastavlja primenu populacionih i razvojnih strategija

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine Slavica Đukić Dejanović prisustvuje 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u Ujedinjenim nacijama u NJujorku.

Tema ovogodišnjeg okupljanja, koje se održava od 1. do 5. aprila, jeste „Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Ove godine se obeležava 25 godina od konferencije u Kairu, kada je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi.

Đukić Dejanović je, istupajući u generalnoj debati, istakla da je Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije aktivno radila na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice, omogućen svima.

Ona je naglasila da Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije usvojila je novu Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine, usklađenu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, što ima za cilj ne samo socioekonomsku podršku porodicama, već i ostale vidove podrške ustanovljene Programom akcije.

Ministarka je istakla da nedavno usvojen Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana uzima u obzir sve važnije izazove u vezi sa seksualnim i reproduktivni zdravljem.

Đukić Dejanović je kao primer navela upotrebu nepouzdanih metoda kontracepcije, rastući broj neplaniranih trudnoća i abortusa, kao i visokorizično seksualno ponašanje adolescenata i omladine, uz napomenu da pomenuti dokument predlaže konkretne mere za rešavanje ovih izazova.

Ona je poručila da Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, i najavila da će naša zemlja ove godine predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj, zajedno sa još 40 zemalja iz čitavog sveta.

Ministarka je prisustvovala usvajanju političke deklaracije posvećene temi ovogodišnjeg zasedanja koje je ocenjeno kao veoma uspešno, s obzirom na prisustvo velikog broja zvaničnika na visokom nivou.

Učešće Srbije na ministarskom nivou doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao odgovornog partnera posvećenog implementaciji Programa akcije i Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

 

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top